Duitse parlement wil meer zeggenschap in Europese deals

Caption: German Chancellor Angela Merkel is seen at the Bundestag lower house of parliament in Berlin December 2, 2011, where she delivered her so-called Europe speech to set out Germany's position on the eurozone debt crisis, a week ahead of a crunch EU summit. Merkel said that European nations were on the verge of creating a "fiscal union" with rigorous budgetary oversight to battle the eurozone debt crisis. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Als het Duitse parlement meer inspraak krijgt in de deals die binnen de eurozone worden gesloten, kan dat de mogelijkheden van Angela Merkel aan de Europese onderhandelingstafel ernstig beperken. Foto AFP / John MacDougall

Het Duitse parlement eist meer zeggenschap in overeenkomsten die worden gesloten met en tussen Europese partners.

Dat blijkt uit een document, dat onder andere is goedgekeurd door de fractieleider van Merkels regeringspartij CDU, dat Reuters in handen heeft gekregen. Het persbureau zelf noemt het een waarschuwingsschot voor de bondskanselier dat elke reddingspoging die de eurozone of de Europese Unie overeenkomt eerst langs het Duitse parlement moet gaan.

Eerder vandaag werd bekend dat de Bondsdag onderzoekt of ingrijpen van de Europese Commissie in nationale begrotingszaken mogelijke constitutionele problemen kan veroorzaken. Afgelopen vrijdag kwamen de meeste landen van de Europese Unie een conceptverdrag overeen waarin strengere regulering van nationale begrotingen zal worden vastgelegd. De voorzitter van de Bondsdag betwijfelt of de afspraken van de EU-top vorige week rechtmatig zijn.

Vanochtend reageerde Duitsland-correspondent van NRC Joost van der Vaart dat dit onderzoek deel uitmaakt van de standaardprocedure:

“Grote beslissingen zoals deze worden altijd getoetst. Dat gebeurde bij het instellen van het Europees noodfonds en bij de hulp aan Griekenland. Er wordt dan door de Bundesverfassungsgericht, het Duitse grondwettelijk gerechtshof, bekeken of het in lijn is met de grondwet. Overigens zijn genoemde zaken tot nu altijd akkoord bevonden.”

Toch maakt het nieuwe uiterst technische document van het Duitse parlement deel uit van een grotere wens om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in Europa en de eurozone. Duitsland heeft al veel zeggenschap bij Europese beslissingen sinds het Duitse constitutionele hof eerder al oordeelde dat het parlement eerst geraadpleegd moet worden voordat er veranderingen gemaakt worden aan het Europese noodfonds. Meer macht naar de Bondestag kan ervoor zorgen dat Merkel minder ruimte heeft aan de onderhandelingstafel bij de bestrijding van de schuldencrisis.

    • Hans Klis