Dost topscorer na 5 goals bij Excelsior

Bas Dost snakte een jaar geleden naar de winterstop. De spits van SC Heerenveen leefde in onmin met trainer Ron Jans en zag een maand later zijn droomtransfer naar Ajax definitief mislukken.

Nu zou de competitieonderbreking nog wel even mogen wachten, stelde Dost zaterdagavond na de overwinning van SC Heerenveen op Excelsior (5-0). De kopsterke spits maakte alle doelpunten en loste PSV’er Dries Mertens af als topscorer van de eredivisie. Hij heeft nu veertien treffers, één meer dan in het hele vorige seizoen.

Dost profiteerde bij zijn vijf goals, met een ‘zuivere’ hattrick voor rust, op Woudestein optimaal van de goede buitenspelers van SC Heerenveen. Oussama Assaidi gaf de eerste assist, Luciano Narsingh de andere vier. Drie keer scoorde de spits met het hoofd, twee keer met de voet.

Dost verruilde voor vorig seizoen Heracles Almelo voor bijna 3 miljoen euro voor SC Heerenveen. Daar maakte hij in zijn eerste seizoen dertien doelpunten, deels als invaller. Want Jans vond dat de jeugdinternational zijn taak niet naar behoren uitvoerde en zette hem op de reservebank. De fanatieke Dost reageerde gefrustreerd, maar na de mislukte transfer naar Ajax, dat een vervanger zocht voor Luís Suarez, zetten trainer en spits een streep onder hun conflict.

Dost begon dit seizoen geleidelijk met scoren. Zijn wederopstanding loopt synchroon met die van SC Heerenveen. De Friese club begon dit seizoen moeizaam en won pas half september voor het eerst, in de derby van het noorden tegen FC Groningen. Nu verloor de club al dertien competitiewedstrijden op rij niet, met als hoogtepunt de 5-1 overwinning van vorige week op ‘winterkampioen’ AZ.