Dit was het slechtste hotel OOIT!!!11!!

Het reisbureau Thomas Cook heeft aangekondigd zich meer op exclusieve reizen te gaan richten: speciale aanbiedingen voor stellen of gezinnen, maar ook ‘moord-mysterie-vakanties’. Op deze manier willen ze hun positie herveroveren: steeds meer mensen boeken immers hun veertien dagen Torremolinos gewoon zelf vanaf de bank. Ook ik regel mijn vakanties altijd op eigen houtje. Reisbureaus

Het reisbureau Thomas Cook heeft aangekondigd zich meer op exclusieve reizen te gaan richten: speciale aanbiedingen voor stellen of gezinnen, maar ook ‘moord-mysterie-vakanties’. Op deze manier willen ze hun positie herveroveren: steeds meer mensen boeken immers hun veertien dagen Torremolinos gewoon zelf vanaf de bank.

Ook ik regel mijn vakanties altijd op eigen houtje. Reisbureaus zijn duur, en daarbij hebben ze altijd hun eigen ondoorzichtige afspraken met lokale aanbieders, zodat je opeens niet anders kan dan een dagtrip boeken bij Benno’s Leipe Parrrrrty Tours De Gekste! Wat ook meespeelt: het idee dat een reisbureau vooral verstand heeft van plekken waar al een hele hoop andere toeristen zijn, zoals vakantieparken, georganiseerde rondreizen en torenflathotels.

De kans is nogal klein dat ze op de proppen komen met: ‘Nou, toevallig hebben we in Mongolië ook nog deze herdershut in de aanbieding; als u over eigen vervoer beschikt, zelf een ouderwetse houtkachel brandend kan houden en geen bezwaar hebt tegen de schaapskudde die af toe een kijkje komt nemen, is het ideaal’.

De utopie van de eigenwijze reiziger: iets ontdekt hebben, iets wat helemaal van jezelf is, een bamboehutje direct op het strand voor vijftig cent per nacht waar je helemaal alleen bent en een niet-Engels sprekend tandeloos mannetje elke avond een vis voor je vangt en klaarmaakt.

Dus probeer ik elke vakantie zelf online iets te regelen. En inderdaad: alleen op die manier kan je iemand vinden die iets ‘off-track’ aanbiedt, of word je op een idee gebracht door enthousiaste reisverhalen.

Tegelijkertijd is het echter ook een soort stroperig moeras dat je inwaadt: er is zoveel. Keuze in accomodaties en excursies, maar vooral: meningen. Net als je denkt dat je een aangenaam hotel hebt gevonden, stuit je op een site waar staat: “Dit was het slechtste hotel OOIT!!!11!! Er liepen ratten van tien kilo rond en er zat schimmel op de muren en het eten was heel vies en bovendien veel te weinig!!” De vijfsterren-recensie daaronder zegt juist: „Héérlijk plekje, ik ben nog nooit zo goed verzorgd, nog bedankt voor die extra watermeloen hè ;) volgend jaar weer!”

Niet meer in staat om weg te klikken, lees ik vervolgens alle acht pagina’s over lekkende douches, prettig stevige hoofdkussens, een gevonden haarbal in de badkamer en de boeiende verhalen van de gids SexyMan. En dan zijn er waarschijnlijk nóg vijf sites waar ervaringen over dat hotel worden gedeeld.

Ondertussen weet je niet wie je moet geloven: zijn het gewoon zure mensen die klagen beschouwen als hun lievelingshobby? Zijn de positieve recensies geschreven door het hotel zelf? Bestaan er echt ratten van tien kilo?

Waarna je uiteindelijk verlangt naar iemand die het allemaal voor je uitzoekt, iemand die het gebied kent. Maar niet een reisbureau natuurlijk. Daar ben ik veel te eigenwijs voor.

    • Renske de Greef