'Discriminatie bij marathon Utrecht'

De organisatie van de Jaarbeurs Utrecht marathon heeft tijdens de laatste editie van de wedstrijd een groep atleten „gediscrimineerd vanwege hun ras en nationaliteit.”

Tot dit oordeel komt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag. De organisatie van de marathon, de stichting UtrechTrent, had de commissie zelf verzocht om het beleid rond het prijzengeld te toetsen aan de wetgeving voor gelijke behandeling.

In de marathon van april kregen Nederlanders een veel hoger prijzengeld dan buitenlandse atleten. Alleen Nederlandse lopers kwamen in aanmerking voor de hoofdprijs van 10.000 euro, terwijl een buitenlandse winnaar slechts 100 euro zou krijgen. De organisatie wilde op deze manier de Nederlandse atleten meer kansen geven tegen de dominantie van met name de Keniaanse concurrentie.

De commissie zegt begrip te hebben voor deze doelstelling, maar vindt dat de „de verdeling van het prijzengeld tot discriminatie leidt”.

Marathondirecteur Louran van Keulen noemt de uitspraak „betreurenswaardig”. Van Keulen stelt in een reactie dat als gevolg van de uitspraak volgend jaar weer een internationale wedstrijd wordt gehouden: „We gaan terug naar de situatie die we gewend waren.”

De organisatie van de marathon had besloten een Dutch Battle te houden, om de Nederlandse hardloopsport te stimuleren. Een speciaal geselecteerde groep van twintig renners kreeg een speciaal trainingsprogramma aangeboden en er werd besloten een speciale prijzenpot voor hen te creëren.

Volgens Van Keulen heeft het stimuleringsproject goed gewerkt. Hij wijst onder andere op de goede resultaten van de winnaar Michel Butter (in 2.17,35). Butter maakte in Utrecht zijn debuut op de marathon en gaat volgend jaar al een poging wagen om de Olympische limiet te lopen.

Van Keulen: „De tijden van Nederlandse lopers liggen tien minuten boven het wereldrecord, maar niemand kijkt er naar om. Het is hoog tijd dat we daar iets aan doen.” De Dutch Battle van dit jaar leidde tot woedende reacties uit met name Kenia. De Keniaanse hardloopbond trok uit protest al haar lopers terug.