De dappere Denekampse

This video grab made from an undated video distributed by the Colombian Army Friday, Sept. 7, 2007, allegedly shows Tanja Nijmeijer, 29, of the Netherlands, an alleged member of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, FARC. Army officials say they obtained the video in a laptop they found abandoned during an army raid on a rebel camp. (AP Photo/Colombian Army) AP

Tien jaar strijdt Tanja Nijmeijer (33) al als lid van de guerrillabeweging FARC in Colombia. De lotgevallen van de dappere Denekampse blijven de verbeelding prikkelen. Na een boek, propagandagesprekjes uit de jungle en een documentaire is er nu ook een tweedelige Nederlandse dramaserie over Tanja. Eileen heet de film, waarvan vanavond het eerste deel is te zien. Regisseur is Hanro Smitsman, die in de VPRO Gids laat weten: „Ik film het wel zo dat je van Eileen gaat houden.” Dat gebeurt inderdaad en weinig subtiel. We zien hoe Eileen, gespeeld door Sophie van Winden, haar milieu van mufbonkige krakers in Groningen inruilt voor een geëngageerde Colombiaan met een paardenstaart die Eileen werft voor hulp aan arme Colombiaanse boeren. De eerste les prepareer-het-geweer krijgt ze van een Vlaamse medestander en even later is ze al verwikkeld in levensechte, in buurland Ecuador gefilmde, gevechten in het tropisch regenwoud.

De motieven van de FARC worden in Eileen geloofwaardig, maar enige duiding van de beweegredenen waarom een keurig Twents meisje nu al een decennium kiest voor een wreed leven in het oerwoud, geeft de film niet. In deel twee komt haar moeder op bosbezoek met een fles jenever. Het is de opmaat voor een ronduit mallotige ontknoping.

Marcel Haenen

    • Marcel Haenen