Concessies aan de ontevredenen?

De gouverneur van de stad Vologda is vanmorgen opgestapt, omdat zijn partij Verenigd Rusland in die provincie maar 33 procent van de stemmen heeft gekregen. Die gouverneur vindt dat hij niet genoeg vertrouwen van de bevolking heeft gekregen om verder te regeren. In zijn provincie zijn in totaal maar veertien schendingen van de kieswet gemeld, dus de uitslag voor VR lijkt redelijk in overeenstemming met de werkelijkheid.

Vologda, een leuke en mooie stad, kan  met die stap een voorloper in het democratisch proces genoemd worden: krijgt de leider niet genoeg steun, dan moet hij weg.  Een interessante ontwikkeling, als het tenminste niet zo is dat hij gedwongen is om op te stappen omdat hij niet ‘geleverd’  heeft. Want alleen zo kun je de oproepen van de afgelopen weken van veel andere gouverneurs verklaren om toch vooral op VR te stemmen: ze aren bang voor hun vaak lucratieve baantjes.

In het Kremlin zijn ze intussen druk bezig om de protestbeweging die afgelopen zaterdag voor het eerst haar gezicht heeft laten zien op een voorzichtige manier onschadelijk te maken. Zo heeft ex-minister van Financiën Aleksej Koedrin - die onlangs aftrad uit onvrede over de door Medvedev en Poetin aangekondigde extra-uitgaven aan leger en de politie,  omdat die volgens hem ten koste  gaan van de verbetering van de slechte gezondheidszorg, uitbetaling van de pensioenen en verbetering van het onderwijs - vanmorgen in de krant Vedomosti aangekondigd samen met oligarch Michaïl Prochorov een nieuwe middenklassepartij op te richten. Terwijl Prochorov voor de verkiezingen op verzoek van het Kremlin al serieus met de oprichting van zo’n partij bezig was, maar werd getackeld toen hij serieuze politieke ambities begon te vertonen.

Die stap van het Kremlin, die de liberaal ogende Koedrin nu inzet, lijkt op de eerste schijnconcessie aan de betogers, die dan ook door geen van hen serieus wordt genomen.

 

 

    • Michel Krielaars