China patrouilleert in Thaise deel Mekong

Op de Mekongrivier in de Gouden Driehoek, het smokkel- en drugsgebied in Zuidoost-Azië, zijn militaire politie-eenheden van China, Birma, Laos en Thailand gisteren begonnen met gezamenlijke patrouilles om het scheepvaartverkeer te beschermen tegen bendes.

Het is voor het eerst dat China het initiatief neemt voor een grensoverschrijdende, semi-militaire missie zonder mandaat van de VN. Ruim tweehonderd Chinese politiemannen maken deel uit van de troepenmacht, die vooral actief zal zijn in het Thaise deel van de Mekong-rivier.

Op het Mekong-traject dat door de Gouden Driehoek loopt werden onlangs twee Chinese schepen overvallen door drugssmokkelaars, waarbij dertien Chinezen omkwamen. Het feit dat zich onder de later gearresteerde daders negen Thaise soldaten bevonden, zorgde in China voor ophef. Chinese scheepvaartconcerns eisten betere bescherming van transporten naar buurlanden via de Gouden Driehoek. Thailand en Laos zijn in Chinese ogen niet bij machte de veiligheid op de rivier te garanderen.

Dat de buurlanden, waar de huiver over de Chinese dominantie in Zuidoost-Azië lijkt toe te nemen, hebben ingestemd met de missie is een bewijs van de gegroeide Chinese invloed. De missie maakt ook duidelijk dat China’s economische belangen er van dien aard zijn, dat Peking traditionele bedenkingen tegen internationaal engagement relatief snel heeft laten varen.