‘Canada trekt zich vanavond terug uit Verdrag van Kyoto’

Caption: Members of the Canadian Youth Delegation stage a protest as Canada's Minister of Environment Peter Kent addresses the United Nations Climate Change Conference (COP17) in Durban in this handout picture released by the Canada Youth Delegation, December 7, 2011. REUTERS/Handout/Macolm Boothroyd/Canada Youth Delegation (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ENVIRONMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Members of the Canadian Youth Delegation stage a protest as Canada's Minister of Environment Peter Kent addresses the United Nations Climate Change Conference (COP17) in Durban in this handout picture released by the Canada Youth Delegation, December 7, 2011. REUTERS/Handout/Macolm Boothroyd/Canada Youth Delegation (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ENVIRONMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Leden van de Canadese jeugddelegatie demonstreerden tijdens de klimaattop in Durban tegen het beleid van minister van Milieu Peter Kent, 7 december 2011. Foto Reuters / Malcolm Boothroyd

Canada trekt zich vanavond formeel terug uit het Verdrag van Kyoto.

Dat meldt persbureau AP op gezag van een Canadese regeringsfunctionaris. Het verdrag werd in 1997 in de Japanse stad Kioto ingesteld en heeft als doel de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Als het klopt dat Canada zich terugtrekt, is dit het eerste land om dat te doen.

Volgens de anonieme bron zou minister van Milieu Peter Kent de ondertekening van het verdrag een fout vinden. Kent zou om 23.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie geven.

Tijdens de klimaattop in Durban lieten al onder andere Canada, Japan en Rusland al doorschemeren het Verdrag van Kyoto niet te willen verlengen of een opvolger van het verdrag te steunen.

    • Hans Klis