Bondsdag onderzoekt afspraken EU-top - Rehn betreurt veto VK

Lammert (links) in gesprek met onder meer Angela Merkel tijdens een CDU-partijcongress in november. Foto AFP / Johannes Eissele

Het Duitse parlement onderzoekt of ingrijpen van de Europese Commissie in nationale begrotingszaken mogelijke constitutionele problemen kan veroorzaken. De voorzitter van de Bondsdag betwijfelt of de afspraken van de EU-top vorige week rechtmatig zijn.

Norbert Lammert (CDU) vraagt zich in Der Spiegel hardop af of de maatregelen om de begrotingsintegratie in de eurozone te versterken, door het Duitse constitutionele hof geaccepteerd worden. Als de Europese Commissie of een commissaris voor de Europese munt ingrijpt in nationale begrotingszaken, zou dit wel eens in strijd kunnen zijn met de Duitse grondwet.

Volgens Duitsland-correspondent van NRC Joost van der Vaart is het onderzoek een standaardprocedure:

“Grote beslissingen zoals deze worden altijd getoetst. Dat gebeurde bij het instellen van het Europees noodfonds en bij de hulp aan Griekenland. Er wordt dan door de Bundesverfassungsgericht, het Duitse grondwettelijk gerechtshof, bekeken of het in lijn is met de grondwet. Overigens zijn genoemde zaken tot nu altijd akkoord bevonden.”

Ondertussen heeft Olli Rehn, als eurocommissaris belast met de portefeuille Economische en Monetaire Zaken, teleurgesteld gereageerd op het Britse veto over de maatregelen. Hij vindt dat het Verenigd Koninkrijk centraal zou moeten staan in Europa, en niet aan de zijlijn.

“Ik vind het zeer spijtig dat het VK niet wilde meedoen aan het nieuwe begrotingspact. Het is jammer voor Europa en hoe het reageert op de crisis, alsmede voor de Britse burgers en hun vooruitzichten.”

    • Jules Seegers