Beurzen openen lager na waarschuwing Moody’s

A broker stands up in front of the main display at the Stock Exchange, in Madrid, Friday, Dec. 2, 2011. General election winner Mariano Rajoy is due to take office as prime minister Dec. 21. He is expected to introduce severe economic reforms in a bid to reboot the ailing economy. (AP Photo/Alberto Di Lolli)
A broker stands up in front of the main display at the Stock Exchange, in Madrid, Friday, Dec. 2, 2011. General election winner Mariano Rajoy is due to take office as prime minister Dec. 21. He is expected to introduce severe economic reforms in a bid to reboot the ailing economy. (AP Photo/Alberto Di Lolli) De beurs van Madrid op archiefbeeld. Foto AP / Alberto Di Lolli

De Amsterdamse beurs is vandaag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verlies aan de nieuwe handelsweek. Aanleiding vormt de waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody’s dat de twijfels over de kredietwaardigheid van EU-landen niet zijn weggenomen na de EU-top van vorige week.

De AEX opende 1,6 procent lager op 301,13 punten.

De Europese beurzen noteren omstreeks 9.45 uur: Frankfurt (-1), Londen (-0,6), Parijs (-1,1) en Madrid (-1,3).

In de slotverklaring van de EU-landen ontdekt Moody’s ‘weinig nieuwe maatregelen’. Het bureau verwacht nog steeds de kredietratings van Europese landen begin volgend jaar te herbeoordelen.

    • Marije Willems