Opinie

    • Paul Luttikhuis

Betekenisloos (gelukkig), te laat (relax)

Ministers gather in a huddle where agreement was reached to extend the Kyoto Protocol during a plenary session at the United Nations Climate Change Conference (COP17) in Durban December 11, 2011. U.N. climate change talks agreed a pact on Sunday that for the first time would force all the biggest polluters to take action to slow the pace of global changing. The deal follows years of failed attempts to impose legally-binding, international cuts on emerging giants, such as China and India. The developed world had already accepted formal targets under a first phase of the Kyoto Protocol, which runs out at the end of next year, although the United States had never ratified its commitment. REUTERS/Agnieszka Flak (SOUTH AFRICA - Tags: ENVIRONMENT POLITICS)
Ministers gather in a huddle where agreement was reached to extend the Kyoto Protocol during a plenary session at the United Nations Climate Change Conference (COP17) in Durban December 11, 2011. U.N. climate change talks agreed a pact on Sunday that for the first time would force all the biggest polluters to take action to slow the pace of global changing. The deal follows years of failed attempts to impose legally-binding, international cuts on emerging giants, such as China and India. The developed world had already accepted formal targets under a first phase of the Kyoto Protocol, which runs out at the end of next year, although the United States had never ratified its commitment. REUTERS/Agnieszka Flak (SOUTH AFRICA - Tags: ENVIRONMENT POLITICS)

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken was volgens sommige ingewijden de schuld van de trage beluistvorming aan het eind. Toch is ze zeer tevreden met wat er in Durban is besloten. ‘We hebben de aarde gered voor de toekomst van onze kinderen en achterkleinkinderen’, zei ze na afloop:

‘We came here with plan A, and we have concluded this meeting with plan A to save one planet for the future of our children and our grandchildren to come. We have made history.’

Ook klimaatchef Christina Figueres was verheugd over de uitkomst:

‘I salute the countries who made this agreement. They have all laid aside some cherished objectives of their own to meet a common purpose - a long-term solution to climate change. I sincerely thank the South African Presidency who steered through a long and intense conference to a historic agreement that has met all major issues’.

Figueres secretariaat heeft verschillende persstemmen verzameld over de top. En de Guardian zette een aantal reacties op een rij.

De conclusies van kranten verschilden zeer, zoals te verwachten was. Wat voor de een een doorbraak was omdat voor het eerst rijke en arme landen bereid zijn te komen tot een gezamenlijk klimaatverdrag, was voor de ander te weinig en te laat. Hier algemene en een paar opvallende reacties:

Betekenisloos voor de opwarming van de aarde (hier)

Een doorbraak, maar waarom moest het zo lang duren (hier)

Het kleinste gemene veelvoud (hier)

Een politiek compromis om een decennium te laat te beginnen om actie te ondernemen (hier)

De Chinese Muur om het klimaat lijkt beslecht (hier)

Dit was wat India eigenlijk wilde (hier)

Het zou dom zijn om Durban zo maar te accepteren (hier)

Durban mislukt? Relax (hier)

Ik zou zeggen, doorhalen wat niet van toepassing is.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis