Als je scoort, is de wedstrijd niet meteen afgelopen

FC Utrecht-trainer Jan Wouters was gelukkig met het 2-2 gelijkspel.

Zijn collega Ronald Koeman niet, die ergerde zich aan de instelling van zijn spelers.

Feyenoord gemakzuchtig in de Galgenwaard? Aanvoerder Ron Vlaar vond van niet. Maar trainer Ronald Koeman was niet te spreken over het gelijkspel (2-2) tegen het aan kwaliteit arme FC Utrecht. Vreemd, vond hij het spel van de nummer zes van de eredivisie, de club die wekelijks met een ander humeur voor de dag komt. „Want wie is Feyenoord om te denken dat een wedstrijd al is gespeeld?”

Het antwoord laat zich raden. Feyenoord wisselt dit seizoen goede reeksjes – overwinningen op Vitesse en PSV – af met zwakke: nederlagen tegen eerstedivisieclub Go Ahead Eagles en FC Groningen. Het is de jeugd van de spelersgroep, maar ook de mentale gesteldheid. Koeman wil zijn ploeg uit de comfortzone halen van het lage verwachtingspatroon en uitte in de eerste seizoenshelft openlijk kritiek op enkele spelers.

Niet altijd zijn de Feyenoorders het met hun trainer eens, zoals in Utrecht. Koeman leek de lat hoger te hebben gelegd dan het elftal. „Ik stoor me eraan dat we zo makkelijk zijn omgesprongen met de voorsprong”, zei hij. Dat was ook de tegenstander opgevallen. „Ik heb niet het gevoel gehad dat ze het overwicht zouden uitdrukken in een extra doelpunt”, zei verdediger Daan Bovenberg.

Feyenoord kwam in De Galgenwaard al na twee minuten op voorsprong door een doelpunt van spits John Guidetti. De van Manchester City gehuurde Zweed is het type dat Koeman graag in zijn ploeg heeft. Guidetti zwoegt, provoceert en laat zo en nu dan zien de techniek, het schot en het inzicht te hebben van een toekomstige spits voor de Premier League. Dat hij na zijn gele kaart op het randje van een rode speelde, nam zijn trainer voor lief.

„Ik houd van spelers die het vuurtje opstoken en een tegenstander uit de wedstrijd halen, zolang het binnen de perken blijft”, zei Koeman over de licht ontvlambare aanvaller. Dat scheidsrechter Pieter Vink de Zweed spaarde na een duw die voor een opstootje zorgde, wuifde de trainer weg. Koeman: „Blijkbaar ging hij vanmiddag niet over de schreef, anders was hij wel weggestuurd.”

Van het type-Guidetti heeft Koeman er echter te weinig in zijn spelersgroep. Feyenoord werd voor rust in slaap gesust door een matig FC Utrecht, dat in zijn ijver enkele mogelijkheden creëerde. De door blessures geplaagde ploeg van trainer Jan Wouters maakte gelijk uit een vrije trap van Yoshiaki Takagi. De kleine kopspecialist Bovenberg knikte raak, nadat Kelvin Leerdam zich als een pupil aan de kant had laten zetten.

FC Utrecht kwam meteen na rust zelfs op voorsprong via Edouard Duplan. De Fransman reageerde alert bij weifelen van de verdedigers van Feyenoord, dat meteen wakker schrok. De ploeg van Koeman heroverde elke bal op het middenveld en werd gevaarlijk via de vleugels. Jerson Cabral, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Sekou Cissé, maakte gelijk met een laag schot, dat volledig verkeerd werd ingeschat door de 42-jarige doelman Rob van Dijk, tot vorig seizoen onder contract bij de club uit Rotterdam.

In het laatste kwartier maakte slechts Feyenoord nog aanspraak op de overwinning, maar Karim El Ahmadi en Ruben Schaken schoten over. De woede van Guidetti, die in de catacomben geen zin had met verslaggevers te praten, was veelzeggend. FC Utrecht-verdediger Dave Bulthuis bleek minder gehaaid dan de Zweed en kreeg, na eerder ook te zijn gespaard door Vink, zijn tweede gele kaart na een harde overtreding op zijn plaaggeest Cabral en moest het veld verlaten.

Wouters toonde zich gelukkig met een punt, maar collega Koeman herhaalde zijn ergernis over de instelling van Feyenoord. „We weten dat FC Utrecht te maken heeft met blessures, een mindere vorm en een kritisch publiek. Meteen na de aftrap konden we doen wat we wilden. FC Utrecht kwam op werklust terug en we hebben dat gewoon laten gebeuren. We hebben te weinig kansen gehad, zeker in de tweede helft.”

Vlaar vond niet dat Feyenoord de wedstrijd tegen de nummer dertien van de eredivisie lichtzinnig had opgenomen, maar realiseerde net als zijn trainer dat zijn ploeg zich opnieuw had tekortgedaan. De wisselvalligheid van het elftal baarde de aanvoerder geen zorgen. „Het is zonde punten onnodig te verliezen, maar er is geen man overboord. Het is terecht dat de lat hoger komt te liggen. We zijn op de goede weg.”

    • Michiel Dekker