Als de middelen er zijn, is (zelf)moord makkelijk te plegen

Politieagenten plegen relatief veel zelfmoord, vaak met hun dienstwapen. Na de moord op een caissière door een agent is er discussie over waar ze dat wapen bewaren.

De politieagent in opleiding die vrijdag in Almelo eerst een 18-jarige caissière doodschoot en daarna zelfmoord pleegde, is niet de eerste agent die dit jaar door zelfdoding om het leven kwam. Volgens Jaap Timmer, hoofddocent politiestudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waren dat er in 2011 al vier. Politieagenten plegen vaker dan gemiddeld zelfmoord, zegt hij, net als dierenartsen, apothekers en tandartsen. „Dat heeft te maken met beschikbaarheid van middelen om jezelf te doden en de vaardigheid ermee”, zegt Timmer, op basis van internationale studies. Politieagenten gebruiken vaak hun dienstwapen als ze een einde aan hun leven maken.

Timmer vindt het tijd voor „betere personeelszorg” bij de politie. „De kennis over dit verschijnsel is uitermate gering”, zegt hij. Daarnaast vindt hij het onnodig dat agenten hun dienstwapen mee naar huis nemen, tenzij dat „van dienstwege” noodzakelijk is. Voor agenten in opleiding is het zeker niet verstandig. Timmer: „Zij moeten eerst maar eens hun diploma halen.”

Vrijdag werd de Almelose wijk Schelfhorst opgeschrikt toen een caissière tijdens haar werk in een C1000 supermarkt werd doodgeschoten. De schutter, een 25-jarige agent in opleiding en vermoedelijk haar ex-vriend, loste meerdere schoten. Hij pleegde daarna zelfmoord in de woning van zijn ouders.

Of de man zijn dienstwapen heeft gebruikt, moet vandaag duidelijk worden. De man was tweeënhalf jaar in opleiding als agent bij het korps Amsterdam-Amstelland, meldt politievakbond ACP.

Agenten in opleiding mogen na een jaar hun dienstwapen meenemen naar huis, op voorwaarde dat het ‘redelijkerwijs’ nodig is voor het werk en dat het wapen in een ‘adequate voorziening’ wordt opgeborgen. Dat kan een kluis zijn, maar er zijn ook agenten die het wapen demonteren en de onderdelen op verschillende plekken in hun woning bewaren, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP. Volgens Jelle Egas, woordvoerder van de Raad van Korpschefs, bepalen korpsbeheerders of agenten hun wapen mee naar huis mogen nemen. De regels verschillen per regiokorps, zegt hij.

Egas en Van de Kamp zien geen reden voor extra maatregelen na het incident van vrijdag. Sinds een recent onderzoek naar de mentale weerbaarheid van agenten, uitgevoerd in opdracht van de Raad van Korpschefs, is er meer aandacht gekomen voor het psychische toestand van agenten. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat ruim een kwart van de medewerkers kampt met psychische problemen. „De vraag is of deze man signalen heeft afgegeven, en als hij die heeft afgegeven, wat er dan mee is gedaan. Dat weten we op dit moment niet”, zegt Van de Kamp. „Maar het is een illusie te denken dat je altijd alles voor kunt zijn.”