AFM legt aandelenhandel producent Saab stil

Foto Reuters / Thomas Johansson

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de aandelenhandel van Swedish Automobile, eigenaar van het noodlijdende Saab, vandaag stilgelegd in afwachting van een bekendmaking van het bedrijf.

Een verklaring voor de beslissing gaf de AFM nog niet toen die het nieuws vandaag bekendmaakte. Vorige week maakte Swedish Automobile bekend dat de herstructurering van dochterbedrijf Saab wordt gestaakt. Hiermee zou de weg naar een faillissement zijn vrijgemaakt, zo meldt Dowjones. Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri zou Saabtopman Victor Muller mogelijk vandaag nog het faillissement van het bedrijf aanvragen. Op het moment dat de handel werd gestaakt stond het aandeel 19.2 procent in de min.

Afgelopen weekend maakte Saabs bewindvoerder Guy Lofalk bekend dat de Zweeds-Nederlandse autofabrikant tegen de wet in een nieuwe schuld is aangegaan. Lofalk was met dit bericht zelf naar een Zweedse rechtbank gestapt. Het zou gaan om een lening van 3,3 miljoen euro bij het Chinese autoconcern Youngman volgens het FD.

Saab heeft al schulden bij toeleveranciers van in ieder geval 150 miljoen euro, en moet eigen personeel over de maand november nog in totaal ongeveer 11 miljoen euro betalen. Sinds april staat de productie bij het bedrijf stil door gebrek aan geld.

Handel werd eerder stilgelegd

Het is niet de eerste keer dat de handel van het aandeel Swedish Automobile wordt stilgelegd. Op 7 september gebeurde dit na de bekendmaking van het verzoek tot reorganisatie van topman Victor Müller aan een Zweedse rechter.

    • Annemarie Coevert