Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zware kritiek op korpsleiding politie Limburg-Zuid

Een visitatiecommissie die in opdracht van het ministerie van justitie onderzoek heeft gedaan naar de korpsleiding van de politie Limburg-Zuid heeft zware kritiek op die korpsleiding. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport dat in handen is van de Limburgse omroep L1.

In het rapport wordt de politie Limburg-Zuid als volgt omschreven:

“Een wat geisoleerde korpsleiding, een conservatief en gesloten korps, een naar binnen gerichte cultuur, een leiderschapsstijl die niet bevorderlijk is voor ontwikkeling, zoekend, veel beginnen en weinig afmaken.”

Daarnaast stelt het rapport dat het intellectuele vermogen van het korps gering is en dat de relatie met de burger niet voorop staat. Zo zou de korpschef zich hardop afvragen op “het korps zich nog veel moet aantrekken van de ontevreden burger.”

In de conclusie van het rapport stelt de commissie dat de korpsleiding het vertrouwen van de bevolking en van de eigen medewerkers moet terugwinnen. In een reactie aan L1 laat de politie weten zich te herkennen in een deel van de kritiek, maar worden niet alle conclusies gedeeld. De constatering dat de korpschef de burger niet serieus neemt wordt afgedaan als “absolute onzin”.