Villepin kandidaat voor Frans presidentschap

Dominique de Villepin in de tv-studio van de Franse zender TF1, vlak voordat hij zijn kandidatuur bekend maakte. Foto AFP / Thomas Samson

De vroegere Franse premier en minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin heeft vanavond zijn kandidatuur voor het Franse presidentschap aangekondigd. Als een ‘onafhankelijke gaullist’ wil hij in het Elysée ‘alle Fransen verenigen’.

“Ik heb besloten mij kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2012″, zei De Villepin in het journaal van de zender TF1. De Villepin, die nog nooit een gekozen ambt vervulde, zei op te willen komen voor ‘een andere manier van politiek bedrijven’. De Villepin:

“Ik ben niet voor een republiek van partijen. Ik geloof niet dat de waarheid rechts of links of in het midden ligt. Er is behoefte aan een republiek van burgers.”

Frankrijk ‘verlaagt zichzelf als zij zich onderwerpt aan de wet van de republiek van de partijen’, zei De Villepin. In zijn ogen geldt dat ook voor ‘de wet van de markten die ons steeds meer bezuinigingen voorschrijven’.

De Villepin was premier onder de vroegere president Jacques Chirac en maakte net als de huidige president Nicolas Sarkozy deel uit van de UMP. Vorig jaar richtte hij de ‘République solidaire’ op, een ‘beweging die zich boven de partijen bevindt’. De presidentiële campagne van 2012 zal ‘veel verrassingen’ geven, beloofde De Villepin.