Oud-dictator Noriega door Frankrijk uitgeleverd

A number of police vehicles escourt former miltary dictator of Panama Manuel Noriega from the Sante prison in Paris to the Orly airport where he will be extradited to Panama, on December 11, 2011. Two decades after being ousted during a bloody US invasion, former Panama strongman Manuel Noriega returns home on December 11 to more time in prison and a mixed reception. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
A number of police vehicles escourt former miltary dictator of Panama Manuel Noriega from the Sante prison in Paris to the Orly airport where he will be extradited to Panama, on December 11, 2011. Two decades after being ousted during a bloody US invasion, former Panama strongman Manuel Noriega returns home on December 11 to more time in prison and a mixed reception. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA Politieauto's begeleiden de voormalige militaire dictator van Panama Manuel Noriega van de Sante gevangenis in Parijs naar het vliegveld van Orly. Foto AFP / Miguel Medina

Manuel Noriega is vandaag door Frankrijk uitgeleverd aan Panama. De Panamese oud-dictator zat in totaal meer dan twintig jaar vast in de Verenigde Staten en Frankrijk en wordt in zijn vaderland opnieuw berecht in twee zaken waarin hij eerder bij verstek veroordeeld is.

Noriega vertrok vandaag met een vliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia van de Parijse luchthaven Orly. De Franse autoriteiten hadden ingestemd met twee verzoeken om uitlevering van Panama.

Noriega werd in 1989 afgezet na een Amerikaanse invasie in Panama. In Miami werd de oud-dictator wegens drugshandel tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. In april 2010 leverden de Verenigde Staten hem uit aan Frankrijk, waar Noriega terechtstond voor witwassen. Hij werd schuldig bevonden en tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld totdat dit jaar werd ingestemd met zijn uitlevering aan Panama.

In zijn vaderland wordt Noriega opnieuw berecht voor de moorden op twee van zijn tegenstanders in de jaren tachtig.

Vrijdag werd in Panama City in een protest opgeroepen om Noriega zijn straf in Panama uit te laten zitten:

Vrouwen houden een poster vast met daarop de tekst: Noriega, moordenaar. Foto Reuters / Henry RomeroVrouwen houden een poster vast met daarop de tekst: Noriega, moordenaar. Foto Reuters / Henry Romero

    • Marije Willems