Méér kapitalisme moet het kapitalisme redden

Drie hoogleraren van Harvard Business School spraken voor hun boek, 46 Chief Executive Officers, met ceo’s van over de hele wereld. Ze gaven antwoorden op nijpende vragen: hoe te reageren op de crisis en, belangrijker nog, hoe redden we het kapitalisme? Honderd jaar bestond Harvard Business School in 2008, net toen het kapitalisme leek te imploderen. Dat was een lastige

Drie hoogleraren van Harvard Business School spraken voor hun boek, 46 Chief Executive Officers, met ceo’s van over de hele wereld. Ze gaven antwoorden op nijpende vragen: hoe te reageren op de crisis en, belangrijker nog, hoe redden we het kapitalisme?

Honderd jaar bestond Harvard Business School in 2008, net toen het kapitalisme leek te imploderen. Dat was een lastige samenloop van omstandigheden voor het vermaarde opleidingsinstituut voor topmanagers, dat zichzelf graag ziet als de bakermat van het kapitalisme. Harvard Business School leidt die kapitalisten immers op. Hoe op de crisis te reageren? En: hoe het kapitalisme te redden?

Capitalism at Risk bevat het antwoord op die vragen, geschreven door drie hoogleraren van Harvard Business School. Ze leunen op interviews met 46 Chief Executive Officers (ceo’s) van over de wereld.

Het boek begint verrassend; de geïnterviewde ceo’s blijken zich al grote zorgen te hebben gemaakt over het kapitalisme vóór de financiële crisis van 2008 uitbrak. Met het oog op het jubileum in 2008 waren de drie hoogleraren in 2007 al begonnen de ziel van het kapitalisme te doorgronden met alumni. Het plan was van die gesprekken een boek te maken dat kon dienen als jubileumgeschenk. Aan belangwekkende alumni geen gebrek: zij bestieren nu grote bedrijven. De vraag die de hoogleraren beantwoord wilden zien: waar moet de school zich op richten bij het onderwijs van toekomstige leiders?

Tot hun verbazing ontdekten de drie in 2007 dat de zakenmannen eigenlijk dezelfde zorgen bleken te hebben als de anti-globalisten die tegen internationale handel protesteerden. De ondoorzichtigheid van het financiële systeem stond bovenaan de lijst van zorgen. Zoveel kapitaal gaat de wereld over, en waar zitten de risico’s in hemelsnaam? De excessieve beloningen voor sommige ceo’s en de toenemende inkomensongelijkheid stonden ook hoog, net als migratie, het milieu, gebrekkig onderwijs, de gezondheidszorg en terrorisme.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 10 december 2011, pagina 16 - 17. Abonnees kunnen het hele artikel van Marike Stellinga hier lezen.

    • een onzer redacteuren