Medvedev laat verkiezingsfraude onderzoeken

Een vrouw met een protestbord met daarop de afbeeldingen van Medvedev en Poetin tijdens een demonstratie tegen de verkiezingsuitslag in Moskou. "Waar gezondigd wordt, lachen zij" staat er onder de foto's. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Russische president Dmitri Medvedev heeft de regering opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar fraude rond de Doema-verkiezingen van vorige week. Dat heeft hij in een bericht op zijn Facebook-pagina weten, meldt persbureau AP.

Duizenden demonstranten zijn na het bekendworden van de verkiezingsuitslag vrijwel dagelijks de straat opgegaan uit protest tegen de regering. Zij eisen bovendien het aftreden van premier Vladimir Poetin. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, verloor bij de verkiezingen flink, maar blijft aan de macht.

Medvedev liet weten dat hij zich niet kan vinden in de kritiek en eisen van de demonstranten en zei dat hij de regering heeft opgedragen alle berichten over verkiezingsfraude na te gaan.

Het Facebook-bericht - met vertaling - van de Russische president Dmitri Medvedev.Het Facebook-bericht - met vertaling - van de Russische president Dmitri Medvedev.

De honderden reacties onder het bericht van Medvedev zijn voornamelijk negatief, meldt persbureau AP. “Schaam je!” en “We geloven je niet!”, zo luiden de meeste reacties.

Medvedev noch Poetin verscheen in het weekeinde in het openbaar, al liet Poetins woordvoerder Dmitri Peskov in een verklaring weten dat de regering ‘het standpunt van de betogers respecteert’ en ‘hoort wat er gezegd wordt’.

Medvedev genoot onder hogeropgeleide stedelingen nog wel enige steun, maar sinds zijn aankondiging in september dat hij in 2012 weer plaatsmaakt voor Poetin is daar niet veel meer van over.

Op zijn weblog schrijft onze correspondent Michel Krielaars over de betogingen in Moskou.

    • Lex Boon