Ivoorkust vandaag naar stembus - verkiezingen traag op gang

A woman with a baby on her back, votes at a polling station in Abidjan December 11, 2011. Ivory Coast goes to the polls on Sunday to elect a new parliament. REUTERS/Luc Gnago (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY) Een vrouw stemt in een stemlokaal in Abidjan. Foto Reuters / Luc Gnago

Vandaag gaan de Ivorianen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De stembureaus zijn volgens persbureau Reuters langzaam en laat geopend.

Een woordvoerder van de kiescommissie zei dat bijna twee uur nadat het stemmen officieel was begonnen, sommige stembureaus in de hoofdstad Abidjan niet waren geopend. Volgens hem sluiten de bureaus die laat openden ook pas later.

Zo’n 1100 kandidaten strijden om 255 zetels.

De verkiezingen worden overschaduwd door de omstreden presidentsverkiezingen vorig jaar. Zittend president Laurent Gbagbo weigerde af te treden toen Alassane Ouattara deze verkiezingen won. Een korte burgeroorlog, die het leven kostte aan drieduizend Ivorianen, volgde.

Partij Gbagbo boycot verkiezingen

Gbagbo is vorige maand overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij moet terechtstaan voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord en verkrachting. Maandag werd hij voorgeleid. Gbagbo is de eerste oud-president die door het Strafhof berecht wordt. Zijn partij boycot de verkiezingen vandaag.

De boycot zal waarschijnlijk ten goede komen aan de kandidaten loyaal aan president Alassane Ouattara, die in april aan de macht kwam met de hulp van Franse en VN-troepen.

    • Marije Willems