Frankrijk verdenkt Syrië van bomaanslag

Een militair neemt foto's van de opgeblazen VN-auto. Bij de ontploffing van de bermbom raakten 5 Franse militairen gewond. Foto Reuters / Ali Hashisho

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft vanavond gezegd dat Syrië vermoedelijk achter een bomaanslag in Zuid-Libanon zit, waarbij vrijdag vijf Franse militairen en een burger gewond raakten. Dat meldt persbureau AP.

Volgens Juppé zijn er ‘sterke redenen’ om te geloven dat Syrie achter de bernbom zit die tijdens een patrouille van een voertuig met Franse blauwhelmen tot ontploffing gebracht. Volgens Juppé is Hezbollah betrokken bij geweest bij de aanval, maar kan hij dat niet bewijzen.

De explosie vond plaats in de buurt van de stad Tyrus, bij een hotel waarvan blauwhelmen vaak gebruikmaken. De plek was dit jaar twee keer doelwit van een aanslag.

In Libanon bestaat de vrees dat het geweld van de opstand tegen president Bashar Assad in Syrië naar het land kan overslaan. Damascus maakte bijna dertig jaar de dienst uit in Libanon voor het zijn troepen in 2005 terugtrok.

    • Lex Boon