Britse vice-premier Clegg ‘zeer teleurgesteld’ over uitkomst EU-top

Britain's Deputy Prime Minister Nick Clegg arrives for a cabinet meeting at 10 Downing Street in London November 29, 2011. British finance minister George Osborne will pave the way for several more years of deep government spending cuts, when he reveals forecasts for much weaker growth and a borrowing overshoot of 86 billion pounds over the coming years. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: BUSINESS POLITICS) De Britse vice-premier Nick Clegg zegt “zeer teleurgesteld” te zijn over het veto van Groot-Brittannië. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Britse vice-premier Nick Clegg zegt “zeer teleurgesteld” te zijn over de uitkomsten van de EU-top donderdagnacht. Hij vreest dat de Britse premier David Cameron met zijn veto Groot-Brittannië dreigt te isoleren van Europa.

Er komt een verdrag waarin wordt vastgelegd aan welke begrotingsregels landen zich moeten houden. Overtreden ze die regels, dan volgt een boete. De zeventien eurolanden hebben ervoor getekend, zes andere EU-landen ook. Zweden, Hongarije en Tsjechië leggen het eerst voor aan hun parlement – niet omdat ze meer bezwaren hebben, maar omdat ze meer nationale democratische barrières kennen. Groot-Brittannië tekent als enige sowieso niet. De Londense City kan geen verdere regulering gebruiken, meent Cameron.

Clegg:

“Niemand kan geloven dat het goed is voor Groot-Brittannië om in een positie te staan van 1 tot 26. Eurosceptici moeten oppassen met wat zij wensen.”

“Het Verenigd Koninkrijk moet goed nadenken wat zijn lange termijnbelangen zijn.”

Clegg werd pas laat ingelicht over veto

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei eerder dat Clegg gedurende de top keurig is geïnformeerd over de onderhandelingen. Maar Clegg werd pas rond vier uur gebeld door Cameron en toen was het veto al uitgesproken. Clegg reageerde direct door te zeggen dat dit “slecht voor Groot-Brittannië” was.

‘Vraag is of Cameron de deur naar Brussel niet te hard heeft dichtgeslagen’

Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar in een reactie:

“Clegg is één van de weinige pro-Europese politici in dit land en in het kabinet. Hij is begonnen als Europarlementariër en kent Brussel van binnenuit. Clegg maakt zich zorgen dat Groot-Brittannië door het veto niet alleen zijn positie in Europa verspeelt, maar ook wereldwijd. Hij zal zich de komende dagen en weken hard maken om een voet tussen de deur te houden. Europa blijft immers de belangrijkste handelspartner.”

“Het is niet zo dat Clegg het oneens was met de inzet van Cameron. Clegg is teleurgesteld over het veto, maar hij stond achter de eisenlijst die Cameron meenam naar Brussel. Die was redelijk, maar daar is volgens hem nauwelijks over gesproken.”

Zorgen de uitspraken van Clegg voor spanningen binnen de coalitie?

“Clegg gaat met zijn uitspraken redelijk hard in tegen de eurosceptici binnen de Tories. Morgen is een debat in het Lagerhuis gepland over Europa en zullen we zien hoe hard het debat wordt gevoerd. Clegg vindt het daarnaast geen goede tijd voor een referendum. Er is ook geen verdragswijziging aan de orde. Een referendum zou de LibDems nu ook helemaal niet goed uitkomen, aangezien ze er slecht voor staan in de peilingen. Een referendum over Europa is sowieso riskant: dat kan weleens niet goed aflopen.”

“De toon van het debat is hier veranderd. Eerst waren de reacties vooral in de trant van: Cameron heeft ons gered en hij heeft onze belangen gediend. Maar nu hoor je meer tegengeluiden. Overeind blijft de gedachte dat Cameron niet anders kon, maar de vraag is wel of hij de deur naar Brussel niet te hard heeft dichtgeslagen.” - Titia Ketelaar

    • Marije Willems