Ajax wint, Feyenoord gelijk, Vitesse en Groningen scoren niet

Na de uitschakeling in de Champions League heeft Ajax vandaag een kleine overwinning op RKC Waalwijk geboekt. De ploeg van trainer Frank de Boer won door een eigen doelpunt van Guy Ramos met 1-0. Miralem Sulejmani miste een strafschop voor Ajax, nadat Sigourney Bandjar met rood mocht vertrekken.

RKC begon feller dan de bezoekers en kreeg na drie minuten een goede kans via Geoffrey Castillion. De Ajax-huurling onderschepte een ingooi van Vurnon Anita op Daley Blind, maar schoot naast. Ajax speelde slordig, al kwam het naarmate de eerste helft vorderde iets beter in de wedstrijd.

Het enige gevaar kwam echter via afstandsschoten van Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel, die werden gepareerd door doelman Jeroen Zoet. Drie minuten voor de onderbreking kwam de huidig landskampioen toch op voorsprong. Ramos werkte een voorzet van Christian Eriksen in zijn eigen doel.

Nicolas Lodeiro leek de zege voor Ajax veilig te stellen in de 51e minuut na aangeven van Daley Blind, maar zijn treffer werd ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel. RKC kreeg via Castillion en Roald van Hout vervolgens kansen op de gelijkmaker, maar Ajax was opnieuw het dichtst bij een treffer.

Bandjar legde Davy Klaassen neer in het strafschopgebied en werd bestraft met een rode kaart en een penalty. Sulejmani zag zijn matige inzet evenwel gekeerd worden door Zoet. Klaassen was ook dicht bij de 2-0, maar het bleef spannend. Mark Janssen was met een kopbal nog gevaarlijk voor RKC, maar het bleef uiteindelijk 1-0.

De Amsterdammers staan vierde met dertig punten, acht minder dan koploper AZ. RKC bezet de veertiende stek met vijftien punten.

Feyenoord speelt gelijk in Galgenwaard

Feyenoord slaagde er vandaag niet in de vierde overwinning op rij in de Eredivisie te boeken. De ploeg van trainer Ronald Koeman speelde in de Galgenwaard met 2-2 gelijk tegen FC Utrecht.

John Guidetti bezorgde Feyenoord een droomstart door al in de tweede minuut raak te schieten. De eerste de beste kans voor Utrecht was echter direct goed voor de gelijkmaker. Daan Bovenberg mocht vrij inkoppen na een vrije trap van Yoshiaki Takagi.

Na rust sloeg Utrecht voor een tweede keer toe. Edouard Duplan profiteerde van matig ingrijpen van doelman Erwin Mulder en verdediger Bruno Martins Indi. Een blunder van Rob van Dijk bezorgde Feyenoord toch nog een punt. De keeper van Utrecht verkeek zich volledig op een afstandsschot van Jerson Cabral, die de geblesseerd uitgevallen Sekou Cissé was komen vervangen.

Feyenoord handhaaft zich op de zesde plaats. Utrecht, dat de laatste twee wedstrijden had verloren, staat dertiende.

Vitesse en Groningen scoren niet

Vitesse is vandaag thuis tegen FC Groningen blijven steken op een gelijkspel. De wedstrijd tussen de nummers zeven en acht van de Eredivisie eindigde in 0-0. Het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst bedraagt drie punten. Vitesse speelde na een rode kaart voor invaller Nicky Hofs het laatste kwartier met tien man.

Vitesse en Groningen maakten er in het Gelredome geen spektakel van. Pas na een halfuur spelen kreeg Wilfried Bony de eerste echte kans van de wedstrijd, maar de spits van de Arnhemmers stuitte op doelman Luciano da Silva. Groningen had in het restant van de eerste helft de beste kansen, al werd Piet Velthuizen nooit echt op de proef gesteld.

Vroeg in de tweede helft moest de Vitesse-goalie wel in actie komen bij een knal van Lorenzo Burnet. De thuisploeg kwam met een schot van Hofs en een kopbal van Jan-Arie van der Heijden in de buurt van een doelpunt. Nadat Hofs met twee gele kaarten uit het veld was gestuurd, waren echter ook bij Vitesse de meeste aanvallende impulsen wel verdwenen.

    • Lex Boon