Zuid-Afrika 2012

De vorderingen van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zijn niet alleen in vloeibare vorm te volgen. Het reilen en zeilen wordt ieder jaar ook vastgelegd in de Engelstalige John Platter’s South African Wines. Behalve een naslagwerk vol ‘harde’ data is het bovendien een lezenswaardig boek dankzij een fikse dosering aan human interest ingrediënten. In ieder geval wordt er in Zuid-Afrika ieder jaar reikhalzend uitgekeken.

In de eerste plaats vanwege de erelijst met sterwijnen en het wijnbedrijf van het jaar. Dit jaar heeft Boekenhoutskloof Winery de versierselen opgespeld gekregen. Bovendien geeft de gids haarfijn aan waar de nieuwkomers te vinden zijn. Welke druiven en wijnbouwgebieden aan populariteit winnen. En waar het goed toeven is voor de wijntoerist.

Het lezenswaardige aspect schuilt in het feit dat een en ander niet louter wordt aangegeven met symbooltjes. De schrijvers (Platter doet het allang niet meer alleen) portretteren ook graag de mens achter de wijnbouwer. Zo wist ik nog uit een vorige editie dat de diepgelovige wijnliefhebber met een nog maagdelijke dochter dat hij beter van een bezoek van Avondale in Paarl kan afzien.

Platter tekende uit de mond van wijnmaker Bertus Albertyn op (alleen het lezen van de namen in de gids is al een plezier) dat hij behoort tot de groep ‘lovely, energetic, horny people who swear profusely during harvest’.

En ook de 2012-uitgave biedt weer onmisbare weetjes. Zo lees ik dat Bertus Fourie van wijnbedrijf Barista als bijnaam Starbucks heeft vanwege zijn baanbrekende/verguisde/geliefde coffeestyle pinotage.

Weet ik dat als ik met eigen vliegtuig naar Bergwater Vineyards kom dat ik even van te voren moet bellen, zodat ze mij de coördinaten van de gravel airstrip kunnen doorgeven.

En leer ik van Platter dat Johan Reyneke Zuid-Afrika’s enige gecertificeerde biologische wijnmaker is en reikt deze mij tevens een tegeltje aan: ‘There is no greatness without goodness.’

John Platter’s South African Wines 2012. (± € 20,00 bestellen via uw boekhandel)

    • Harold Hamersma