Zij : 'Golf is luxe, dus kwetsbaar'

Christel Koster (43), teaching golfprofessional sinds 2009, daarvoor verpleegkundige:„Het was Sigrid die me in aanraking bracht met golfen. Dat had ze beter niet kunnen doen. Ik vond het zo leuk dat ik wel de hele dag met golf bezig wilde zijn. Lesgeven bleek het antwoord. Sigrid dacht dat het een bevlieging was. Maar ik vind: als je iets zo leuk vindt, moet je ervoor gaan. Al kan die mentaliteit schadelijk zijn voor je gezondheid. Doordat ik ooit, ondanks keihard werken, een doel niet bereikte, kreeg ik een burn-out.

„Ik heb een private opleiding tot teaching professional gevolgd. Die opleiding kostte niet alleen 12.000 euro, ik moest ook mijn baan ervoor opzeggen. Het gat tussen mijn vorige en mijn huidige inkomen is groot. Ik ben blij dat Sigrid een goed inkomen heeft, maar ik wil zelfstandig zijn. Soms maak ik me wel zorgen, meer dan Sigrid, als ik denk aan alles wat er in de economie gebeurt, terwijl ik als zzp’er uit een beschermde omgeving ben gestapt. Omdat ik in een luxe vak zit, ben ik heel kwetsbaar: wat ik doe, is niet broodnodig. Ik geef les aan mensen die in hun vrije tijd 52 euro moeten betalen voor een uurtje golf. Gaat het met die mensen niet goed, dan stoppen ze daarmee. Helaas zijn golfclinics het eerste wat bedrijven schrappen tijdens een economische crisis. Dat deel van mijn inkomsten mis ik nu.

„Ik geef makkelijker geld uit dan Sigrid: ik ben de initiatiefnemer bij het aanschaffen van spullen. Ook al houdt Sigrid het tegen, ik wil een nieuwe vloer. En omdat ik het belangrijk vind dat ik me goed voel in mijn huis, komt die er ook. Ik weet al jaren hoe die vloer eruit moet gaan zien.”

    • Anne Dohmen