Zij : 'Die volle tassen, is dat nou nodig?'

Sigrid Koopman en Christel Koster zijn tien jaar samen, waarvan acht jaar getrouwd. Christel heeft een dochter, Lisa (11), uit een vorige relatie. Christel zegde haar baan op om zich in een onzeker golfavontuur te storten.

Sigrid Koopman (46), teammanager in het P&O Service Center van ASR:

„Het kostte me weinig moeite om te beslissen dat Christel voor haar droom moest kiezen. Het lijkt me leuk om zo’n droom te hebben. Ik heb me afgevraagd wat die van mij is, maar ik ben er nog niet achter. Soms brengt Christel ter sprake dat ik meer verdien dan zij. Dan heeft ze het gevoel dat ze te weinig bijdraagt aan ons gezamenlijk inkomen. Maar ik had al ingecalculeerd dat ze als zzp’er eerst vijf jaar moet investeren voordat het zich terugbetaalt.

„Ik ben degene die op het geld let. Ik kan heel zuinig zijn op kleine uitgaven en dan ineens heel veel geld in één keer uitgeven. Op die momenten denk ik wel eens: doe toch niet altijd zo moeilijk over die kleine dingen. En toch blijf ik denken, als Christel met volle tassen uit de stad terugkomt, was dat nou nodig? Zij verwent Lisa meer dan ik. Mijn moederrol is een andere. Ik ben minder geduldig. Strenger. Maar ik denk wel dat ik voor Lisa op de tweede plek sta, ook al ben ik geen biologische ouder.

„Er is één pot geld waar mijn salaris in komt, en de winst van Christel. We sparen als we extra inkomsten hebben, zoals mijn dertiende maand en mijn winstuitkering. Dat sparen doen we zonder gericht doel, maar wel met in ons achterhoofd dat er misschien ooit een auto vervangen moet worden, of iets in huis moet gebeuren. Christel heeft in gedachten ons huis al 24 keer verbouwd, ik ben nog niet eens bekomen van de eerste verbouwing. Nu wil ze een nieuwe vloer, maar ik heb daar geen 7.000 euro voor over. Dus die vloer komt er niet. Het moet wel van toegevoegde waarde zijn.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen