werkpak

‘Bezig zijn met je uiterlijk kan ook tegen je werken’

Amsterdam 3-11-2011 Mirjam van den Broeke hoofdredacteur Quote Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Mirjam van den Broeke (1977), hoofdredacteur zakenblad Quote

„Dit is een enorme budgetoutfit. De jurk is van de H&M-collectie van Viktor & Rolf van vijf jaar geleden; hij zal niet meer dan zestig euro gekost hebben. De schoenen zijn van Zara en mijn oorbellen komen gewoon bij de bijoux-afdeling van de Bijenkorf vandaan. Ik hou van vaak kleren kopen, dan is Zara ideaal. Merken als Paul & Joe Sister, Patrizia Pepe en By Malene Birger vind ik ook leuk, die zijn net een segment prijziger dan Zara. Ik heb wel een paar extreem dure items in de kast hangen, zoals een jurkje van Comme des Garçons. Daar heb ik achteraf wel een paar keer wakker van gelegen.

„Als er geen excessen zijn – zoals een nieuwe tas – dan geef ik per maand maximaal 400 euro aan kleding uit, maar meestal is het minder. Duurdere dingen koop ik eigenlijk altijd in de sale. Ik zit met Quote middenin het centrum van Amsterdam, dus ik zie de sale-posters meteen hangen. Als ik een ochtend flink heb doorgeramd achter de computer, ga ik even de stad in om een broodje te halen en dan duik ik meteen even een winkel in om mijn hoofd leeg te halen.

„Je leuk aankleden toont respect naar je collega’s. Ik heb heel veel jurkjes – een stuk of zestig. In een jurkje zie je er makkelijk gekleed en vrouwelijk uit. En ik draag áltijd hoge hakken. Het kan gebeuren dat ik onverwachts commentaar moet geven voor een camera, dan kun je als hoofdredacteur van een zakenblad niet op Uggs aankomen. Al heb ik ook standaard een reservepaar platte schoenen in mijn la liggen.

„Bezig zijn met je uiterlijk kan ook tegen je werken. Dan word je door journalisten in het oppervlakkige hoekje gezet. Maar dat is een gemakzuchtige manier van interviewen waar ik me niks van aantrek. Ik hoef me toch niet eeuwig te verantwoorden voor mijn blonde haar en hoge hakken?”

    • Nathalie Wouters