Vulkaanwijnen

Harold Hamersma proeft vijf exotische wijnen.

Onlangs is er in Engeland door supermarktketen Spar een onderzoek gedaan naar het kennisniveau van de Engelse wijndrinker. Nu heb ik laatst geschreven dat de Nederlandse wijndrinker de slechtst geïnformeerde van Europa is, maar het blijkt dat ze aan de andere kant van de Noordzee er ook wat van kunnen. Of beter gezegd: ze kunnen er eigenlijk niks van. Zo meende het gros van de tweeduizend ondervraagden dat hoe ouder een wijn is hoe beter deze smaakt. Dat wijn met een kurk beter is dan met een schroefdop. En dat bordeaux, chablis, champagne, port en sherry zeker en vast wijndruiven zijn. Wij weten wel beter. Toch?

Vandaar dat als importeurs mij bellen of mailen met de vraag of zij mij wat mogen sturen, ik antwoord dat ik bij voorkeur wijnen ontvang uit landen, streken of druiven dan wel van producenten waarmee ik de kennis van mijn lezers op een nog hoger kennisniveau kan brengen. Met alle respect voor de zoveelste keurige chardonnay, die best goede merlot of die sympathieke doorsnee shiraz. Maar daar staan de schappen en wijnkaarten al vol mee. En bovendien ben je daar op een gegeven moment ook wel over uitgeïnformeerd. Daarbij komt dat ik in het kader van de ‘education permanente’ zelf ook graag op ontdekkingsreis ga.

Zo mocht ik laatst dankzij een in Italië gespecialiseerde importeur Sicilië aandoen. Om daar even de Etna te beklauteren. Hier blijkt de vulkanische ondergrond een geweldige voedingsbodem voor druiven als nerello mascalese en nerello cappuccio – voormalige Grieken die daar ooit zijn beland. Dit Siciliaans-Griekse onderonsje blijkt tot een zeer gloedvolle rode wijn te hebben geleid, Firriato Etna Rosso 2009. Ik bespeur geflambeerde kersen en geroosterde amandeltjes. En nu is het misschien voor de hand liggend om ook nog over associaties met rokerigheid te reppen, maar die zijn er wel degelijk. Ondanks de nabijheid van ziedende magmakamers blijft het een verkwikkende en heldere rosso. Met een hoop kracht, dat dan weer wel.

Door een inzending van importeur AndereWijn (‘voor avontuur- lijke wijndrinkers’) dien ik ook de bergschoenen aan te doen, een pikhouweel te pakken en de geëffende paden te verlaten. We gaan naar het noordwesten van Hongarije, naar de oude Somlói-vulkaan. Op de zuidhellingen zijn daar sinds een jaar of twintig weer volop wijnbouwers bezig. Zij roemen het herontdekte terroir en houden zich onder andere bezig met de juhfark, ook al zo’n bijzondere druif.

Juhfark, vrij vertaald ‘schapenstaart’, gedijt alleen hier en biedt de gevorderde smaakpapillen in het geval van de Kreinbacher 2008 ingetogen, bijna voorzichtig geel fruit. Bloesem, een partje perzik, wat mandarijn, mineralen. Om – ook niet geheel onverwacht – een uitbarsting van exotische smaken in te luiden en vervolgens toch af te drinken als een frisse bergwind.

Dichterbij biedt ook Duitsland inspiratie. Niet dankzij onalledaagse druiven maar door een onwaarschijnlijk eigenwijze producent. Afgelopen zaterdag kreeg ik bezoek van Hanspeter Ziereisen uit Baden. Deze wenst zijn wijnen niet te filteren of te klaren, hanteert onortho-doxe productiemethoden en daarom mag hij zijn wijnen van de Amtliche Prüfstelle geen Qualitätswein noemen: hij moet ze declasseren tot Deutscher Tafelwein. Maar dat nam niet weg dat de Gault Millau Weinguide hem in 2007 uitriep tot ‘Entdeckung des Jahres’. Koop vooral zijn Tschuppen Spätburgunder 2008.

Ik proefde ook zijn Gutedel (chasselas) 2008 Steingrüble en zijn verbluffende ‘Hard’ chardonnay 2009. Mango, passievrucht, banaan, ananas, honing, rode grapefruit en dansende citrus. Wederom een buitenkans om de Engelsen op een nog grotere kennisachterstand te zetten. Volgens het Spar-onderzoek denken veel Britten dat als er op een achteretiket fruitsoorten worden genoemd de vermelde vruchten ook daadwerkelijk in de wijn zitten. O dear…

Firriato Etna Rosso 2009 11,20 euro via italiaansewijnen.nlKreinbacher Somlói Juhfark 2008 16,50 euro via anderewijn.nlTschuppen 2008 (12,95 euro), Gutedel 2008 (10,95 euro), Hard 2009 (20,95 euro) via winterbergwijnen.nl

    • Harold Hamersma