‘Vier doden bij verkiezingsgeweld Congo’

Caption: Armed police stands during clashes with supporters of Democratic Republic of Congo's opposition leader Etienne Tshisekedi demonstrating in Kinshasa on December 9, 2011 after the CENI (National Independent Electoral Commision) announced the re-election of Joseph Kabila as President of the Democratic Republic of the Congo. Violent protests erupted today in the DR Congo's capital after incumbent Joseph Kabila was named the election winner and his two main rivals rejected the result. Gunshots rang out in Kinshasa's eastern neighbourhood of Limete, where rival Etienne Tshisekedi, who has rejected the result and declared himself president, has his party headquarters. AFP PHOTO/ GWENN DUBOURTHOUMIEU
Caption: Armed police stands during clashes with supporters of Democratic Republic of Congo's opposition leader Etienne Tshisekedi demonstrating in Kinshasa on December 9, 2011 after the CENI (National Independent Electoral Commision) announced the re-election of Joseph Kabila as President of the Democratic Republic of the Congo. Violent protests erupted today in the DR Congo's capital after incumbent Joseph Kabila was named the election winner and his two main rivals rejected the result. Gunshots rang out in Kinshasa's eastern neighbourhood of Limete, where rival Etienne Tshisekedi, who has rejected the result and declared himself president, has his party headquarters. AFP PHOTO/ GWENN DUBOURTHOUMIEU Congolese oproerpolitie vannacht in Kinshasa. Foto AFP / Gwenn Dubourthoumieu

Congolese veiligheidstroepen hebben vannacht en vandaag bij onlusten vier mensen doodgeschoten in de hoofdstad van Congo.

Dat liet politiechef generaal Charles Bisengima weten tegenover persbureau AFP. Het zou gaan om “drie dieven” en een vrouw die gedood zou zijn door een “verdwaalde kogel”, aldus Bisengima. De politie zou volgens persbureau AP vandaag in verschillende wijken van Kinshasa, waar veel aanhangers van de oppositie wonen, jongeren hebben aangehouden en meegenomen.

Een team journalisten zag vandaag hoe een groep politieagenten een huis in Kinshasa binnendrong, met een man weer naar buiten kwam en hem vervolgens in een wachtende auto duwde. Een paar blokken verderop gebeurde hetzelfde. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei uit meerdere wijken van de stad berichten over ontvoeringen door veiligheidsdiensten te hebben ontvangen.

Gisteravond deden zich gewelddadige incidenten voor in Kinshasa nadat de kiescommissie Joseph Kabila als winnaar aanwees van de presidentsverkiezingen van 28 november. Volgens persbureau Reuters was in verschillende steden geweervuur te horen. De situatie in Congo is al sinds de verkiezingen gespannen.

http://youtu.be/TqUxchr3ygA

Gisteren riep de voornaamste tegenstander van Kabila, oppositieleider Etienne Tshisekedi zichzelf uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Hiermee wees hij de uitslag van de kiescommissie af, Tshisekedi noemde die “totaal onacceptabel”. Kabila won volgens de commissie met 49 procent van de in totaal 18,14 miljoen stemmen.

Vanmiddag werd ook bekend dat de Nederlandse journaliste Anneke Verbraeken enige tijd werd vastgehouden door de politie in Kinshasa. Ze kwam vanmiddag weer vrij, meldt de Wereldomroep. Verbraeken, die onder andere werkt voor de Groene Amsterdammer, werd gearresteerd tijdens opnames over de dodelijke slachtoffers die gisteren vielen bij de rellen in de hoofdstad.

    • Hans Klis