Verhagen: ook heilige huisjes kunnen lekken

Soms gaat het er meer om wat je niet zegt. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) had kunnen zeggen dat zijn partij aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek nog steeds uitsluit. Hij had kunnen zeggen dat Mark Rutte voor de verkiezingen een „persoonlijke belofte” heeft gedaan dat de aftrek in stand zou blijven.

Maar dat zei Verhagen niet, gisteren tijdens de persconferentie na de ministerraad, toen hem werd gevraagd of eventuele extra bezuinigingen zouden kunnen leiden tot aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek. „Elke partij heeft heilige huisjes, maar ook heilige huisjes hebben weleens een lekkende dakkapel.” Direct kwamen de berichten op internet: ‘Verhagen sluit aanpak hypotheekrenteaftrek niet uit’.

De muur rond de aftrek begint steeds verder af te brokkelen. Na de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot was het voormalig CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer die afschaffing op termijn „zonneklaar” noemde. Zou ook dit politieke taboe door het geweld van de eurocrisis sneuvelen?