Van Bijsterveldt: Politici kunnen niet Hilversumse emoties aansturen

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt maakt zich zorgen over de invloed die politici willen hebben op programma’s van de publieke omroep. “Wij kunnen niet vanuit Den Haag met emoties of sentimenten Hilversum aansturen”, zegt ze vandaag in een interview met NRC Weekend. “Dat kan écht niet.”

Van Bijsterveldt heeft vorige maand gedreigd met opstappen als PVV en VVD hun zin zouden krijgen in de discussie over het nieuwe fusieplan van de publieke omroepen. De PVV vond dat teveel geld naar “die linkse VARA” zou gaan. Van Bijsterveldt: “Daar heb ik voor mijzelf een streep getrokken. Ik heb gezegd: daar ga ik niet aan mee doen.”

Van Bijsterveldt bespreekt maandag in de Tweede Kamer de mediabegroting. Het debat zal onder meer gaan over de fusieplannen van de publieke omroep en de bezuinigingen van 200 miljoen euro op de media. In een vorig mediadebat, in juni, klaagde Martin Bosma (PVV) over de programma’s van de IKON – die zouden te negatief zijn voor zijn partij – en wilde hij de publieke zender Radio 2 verplichten om voor circa een derde Nederlandse muziek te draaien. “Niet wenselijk”, noemt Van Bijsterveldt dergelijke Haagse inmenging in Hilversumse programma’s.

Met dezelfde distantie benadert Van Bijsterveldt ook de commerciële media. Anders dan haar voorganger Ronald Plasterk (PvdA) moet zij niets hebben van overheidssteun aan krantenuitgevers die in financiële problemen zijn of aan persbureaus.

De mediaminister noemt het ledenaantal nog steeds de beste basis voor het omroepbestel. Zo tonen leden hun betrokkenheid bij de omroep. “En betrokkenheid is er gelukkig nog heel veel in Nederland. Dat bleek vorige week ook uit de discussie over de ouders en de scholen.”

Lees het uitgebreide interview vandaag in NRC Weekend (digitale editie).