Vakwerk uit de catalogus

Huf Haus is een energie-zuinig Duits huis. Het bouwpakket komt op 22 vrachtwagens.

28-11-2011, Gouderak. Huf huis, eco-design. Foto Bas Czerwinski

Van ver lijkt het huis helemaal van glas, bij elkaar gehouden door smalle donkere kolommen. Het grote dak biedt beschutting als een paddestoel, zacht hellend eindigt het dicht bij de grond. Dit bouwpakket kwam in tien dagen tijd aanrijden op 22 vrachtwagens.

In het Zuid-Hollandse Gouderak staat het aan de rand van de polder, met onbeperkt uitzicht naar de horizon: slechts knotwilgen en reigers als decor. Huf Haus is een Duitse woningbouwmethode. De cataloguswoning sluit naadloos aan op de traditie van vakwerkhuizen zoals we kennen uit Zuid-Limburg en Duitsland, met sterk overhangende daken. Maar wel in moderne jas. Vanaf 1972 zijn wereldwijd 10.000 woningen geplaatst, sinds 2007 zeven stuks in Nederland.

Deze dag wordt het huis opgeleverd: dat betekent vooral dat de laatste lampen en stopcontacten een controlebeurt krijgen. De eigenaren zijn buiten bezig met voorbereidingen voor de tuin. De bezoeker ziet binnen hoe licht het huis is, hoe warm de plavuizen voelen op de vloer. De eigenaresse vertelt in de lage zon aan de eettafel: „In april dit jaar, dinsdag na Pasen ging ik weg voor een week schoolkamp. Onderweg bij Arnhem kwam een rij vrachtwagens van Huf Haus me tegemoet. Daar rijdt ons huis! riep ik. Die vrijdag kwam ik terug, en het stond er. Alleen het dak ontbrak nog.”

Op deze manier je huis neerzetten is echt bouwen zonder zorgen, en toch ontwerp je het huis van begin tot eind zelf, vindt ze. „Het werkt beter dan een huis bouwen met een eigen architect, omdat je daar vanaf nul moet beginnen in een doolhof. Wanneer je een architect dromen en plannen voorlegt, gaat hij tekenen, jij wacht af. Nog eens tekenen, praten, overal een weg zoeken.”

Kluisdeuren

De houten woningen zijn extreem zuinig in energiegebruik: overal drielaags glas, er wordt gestookt met een warmtepomp, er is mechanische ventilatie en voor de verlichting zijn de laatste technieken toegepast. Door het vele glas, zoals in de grote schuifpuien en een deel van het dak, lijkt het alsof je buiten leeft. Het overhangende dak houdt ’s zomers de zon enigszins buiten en geeft dan een natuurlijke koeling. Met de laagstaande zon in de winter levert het stevige glas juist extra warmte. Buiten- en binnendeuren voelen zwaar als kluisdeuren, maar ze gaan zacht en soepel open en dicht. De huizen zijn onderhoudsarm, luidt de claim. Over twee jaar, zegt de fabrikant, is geen enkele aansluiting op het gas- of elektriciteitsnet meer nodig. Het type huis is dan geheel zelfvoorzienend.

Prijzen: vanaf 400.000 euro voor 600 kubieke meter, inclusief installaties en alle papieren rompslomp rond vergunningen.

„Onze huizen zijn erg open en daar houden Nederlanders van”, denkt Onno Brasser, die sinds 2007 in Nederland Huf Haus vertegenwoordigt. De trailers met panelen, ramen, deuren, daken en apparatuur van dit 2.300 kubieke meter grote huis komen vanuit de fabriek in de buurt van Keulen. Daar staan allerlei modelwoningen in het heuvelland. Geïnteresseerden kunnen zien wat mogelijk is, en wat dat moet kosten.

Brasser neemt de klant dan twee dagen en een nacht mee, om in alle omstandigheden de lichtinval, de voorzieningen en de bezonning in de modellen te tonen. Wie serieus is, beantwoordt daar samen met een expert een lijst met 2.500 vragen. Zo ontstaat uit een pakket modulen het gewenste huis.

Huf Haus regelt ook de bouwvergunning. Is dat niet lastig, voor elke willekeurige gemeente in Nederland waar een potentiële klant het oog heeft op een perceel grond? „Nee”, zegt Brasser. „Ten eerste denken wij mee over de kavel. We hebben een kavelchecklist ontwikkeld: wat mag ik op locatie A of B? Past daar een Huf Haus op? Vervolgens vertalen we de praktische gegevens van de modulen naar de theorie van de bouwvergunning.”

In de kelders openbaart zich een indrukwekkende machinekamer. Aan de ene wand twee manshoge, cilindervormige vaten naast een hoge doos waarin de warmtepomp schuilt: die pompt warm water diep uit de bodem op, dat verder verhit wordt door compressie in de vaten. Het gaat na gebruik terug de grond in. Aan de andere muur de apparaten die de ventilatie over de vloeren verzorgen. Een elektricien zit met zijn hoofd in een forse schakelkast om de laatste verbindingen te leggen.

Mag je in Nederland overal water oppompen voor verwarming en koeling? Brasser: „Niet in of bij waterwingebieden of dijklichamen. Het verschilt per provincie. Zuid-Holland en Utrecht bijvoorbeeld zijn streng.” Hij ervaart dat de Duitse technische hoogstandjes in Nederland veel tekst en uitleg vergen. „In Zweden is de warmtepomp al dertig jaar heel gebruikelijk, in Duitsland zo’n twintig jaar. Wij kennen het systeem vooral in de kassenbouw. Ik geef af en toe bijna college in gemeen-ten en provincies om de vergunningaanvraag toe te lichten.”

    • Agnes Koerts