Uitgelicht zondag

Zur ARTE-Sendung Eliot Ness gegen Al Capone 3: Al Capone erscheint vor Gericht. © Temps noir/JŽrŽmie Gasparutto Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wšlk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com
Zur ARTE-Sendung Eliot Ness gegen Al Capone 3: Al Capone erscheint vor Gericht. © Temps noir/JŽrŽmie Gasparutto Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wšlk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com © Temps noir/J?r?mie Gasparutto

Film

It’s a Wonderful Life (Frank Capra, 1946, VS). Hoogtepunt in populistisch oeuvre van Capra, waarin de kleine man het cynisme van de macht overwint en het goede een laatste kans krijgt. James Stewart wil zelfmoord plegen, omdat niemand hem meer nodig lijkt te hebben. Oudere engel leidt hem rond door zijn eigen leven en toont het tegendeel aan. Heerlijke sentimenten. Met Donna Reed en Lionel Barrymore. Eén, 14.05-16.20u.

Les Portes de la Nuit (Marcel Carné, 1946, F). Laatste, destijds slecht ontvangen film die Carné maakte in samenwerking met scenarist Jacques Prévert markeerde tevens het einde van hun romantisch sombere ‘poëtisch-realisme’, de filmstroming waarvan hun Les Enfants du Paradis het beroemdste voorbeeld blijft. Yves Montand speelt een verzetsheld die in het Parijs van vlak na de oorlog een tot mislukken gedoemde affaire beleeft met Nathalie Nattier, echtgenote van een zwarthandelaar en zus van een collaborateur. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.50u.

XXY (Lucía Puenzo, 2007, Arg/ F/Sp). Alex ziet er soms uit als een meisje en soms als een jongen. Wat er precies met Alex aan de hand is, of hij/zij hermafrodiet is, of beter gezegd interseksueel, wil XXY niet uitleggen. Het is knap hoe de film tegelijkertijd een sprookje kan zijn en de kijker kan meenemen in de dauw van mythische droombossen of tussen de zweetdruppels van echte seks. De film is een pijnlijk-eerlijke bespiegeling over de stadia in een mensenleven waarin nog niet alles vaststaat.Canvas, 21.40-23.10u.

The Cell (Tarsem Singh, 2000, VS/D). Curieus debuut van de vooral onder zijn voornaam bekende kunstenaar combineert een thriller als The Silence of the Lambs met een psychedelische vormgeving, in de traditie van Dalí maar op de maat van MTV. Therapeute Jennifer Lopez sluit haar hersenen aan op die van een psychopaat.Net5, 00.05-02.20u.

Informatief

90 jaar Tuschinski. Documentaire met historische beelden van en bekende Nederlanders over de geschiedenis van het mooiste filmtheater van Nederland. Met o.a. Barry Atsma, Huub Stapel, Monique van de Ven en Victor Löw. Jeroen Krabbé heeft bijzondere herinneringen aan Tuschinski omdat zijn moeder er vroeger als vertaalster werkte en hij als kind achter de schermen mocht kijken. Voor Winston Gerschtanowitz is het een bijzondere plek omdat zijn overgrootvader samen met Herman Ehrlich en Abraham Tuschinski het theater stichtte. RTL4, 16.30-16.55u.

Beste Designbars der Welt. Eerste aflevering van vierdelige serie. In 1991 ontwierp Philippe Starck het interieur voor een bar en restaurant gevestigd in een voormalig theater in Madrid. Behalve Starcks dramatische compositie voor Teatriz (onlangs heropend na een ingrijpende verbouwing onder leiding van voormalig Starck-medewerker Bruno Borrione) zien we ook een vergelijkbaar project in een voormalige kerk in Brussel en de bars van het Guggenheim New York en van het Reina Sofia Museum in Madrid.Arte, 23.15-23.40u.

Gesprek op 2. Paul Rosenmöller praat met Arnon Grunberg over psyche, leven en werk van de auteur. Zes jaar geleden gingen Paul Rosenmöller en de nu veertigjarige schrijver op reis naar Auschwitz, op zoek naar de Joodse identiteit van de auteur. Destijds zei Grunberg zich te schamen voor zijn Joodse achtergrond. Is hij die schaamte nu voorbij? Ned.2, 23.35-00.05u.