thuiskoknieuws

Kaas

Wie in de stad woont, heeft het gemak van alle boodschappen onder handbereik. Wie buiten woont heeft weer andere vreugdes, maar even boodschappen doen hoort daar vaak niet bij. Menigeen is aangewezen op de plaatselijke supermarkt die zich zelden onderscheidt door bijzondere kwaliteiten. Kaas is bijvoorbeeld helemaal niet zo makkelijk te veroveren in een wereld vol jong belegen plastic.

Maar goed nieuws: de goed gesorteerde kaaswinkel De Kaaskamer in Amsterdam is een webwinkel begonnen. De kaas wordt vacuüm verpakt en opgestuurd naar elk gat in de provincie, en ook naar buitenlandse gaten trouwens, mits men een Nederlandse rekening heeft. Ook een leuk kerstcadeau voor familie of vrienden in het buitenland. Een heerlijk stuk oude Remeker bijvoorbeeld, of Friese nagelkaas. De verzendkosten kunnen trouwens wel aardig oplopen als je kilo’s kaas naar Hongarije wilt sturen.

Zie kaaskamer.nl

Zuurkool

Over zuurkool uit het vat wordt vaak heel nostalgisch gedaan, maar de vaten in de groentewinkels bevatten geen andere zuurkool dan die nu in de, inderdaad niet erg opwekkende, zakjes zuurkool gedaan wordt. Wie het allemaal te fabrieksmatig geworden vindt, maakt zijn eigen zuurkool. Dat duurt wel een poosje, dat wil zeggen niet zozeer het maken maar het rijpen. Zo’n zes weken.

Met eigen zuurkool kun je vaststellen wat de smaakverschillen zijn tussen kortere en langer gerijpte zuurkool, je kunt zuurkool met en zonder specerijen maken en verschillende koolsoorten proberen.

Een instructief filmpje is te zien op: vinimare.nl. Een duidelijke uitleg, met tekeningen en foto’s (en zonder de moeilijk verkrijgbare melkwei) vindt u op: mergenmetz.nl

Eetbare kerstcadeaus

Veel mensen geven cadeautjes met Kerst, in plaats van met Sinterklaas (wat jammer is want de kerstman dicht nooit, en daar gaat het om). Als het kleine cadeautjes mogen zijn (ik geloof dat de kerstman meestal meer uit is op grote pakken), zijn er heel leuke culinaire cadeautjes te kopen. Of denk aan een zelf samengesteld kerstpakket. Niets is leuker om te doen!