Team Mulder in kwartfinales WK matchracen

Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering hebben zich bij de wereldkampioenschappen zeilen bij het matchracen voor de kwartfinales geplaatst. Het kernploegteam stelde daarmee een startbewijs voor Nederland bij de Olympische Zomerspelen in Londen zeker. Naast het Nederlandse kernploegteam plaatsten uit groep A ook de Verenigde Staten en Rusland zich.

Het andere Nederlandse team met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-de Koning moest zich met de zesde plaats in de poule tevreden stellen. Daarmee kwalificeerden zij zich voor de herkansingspoule. De beste vier teams van deze poule voegen zich bij de al geplaatste vier teams voor de kwartfinales.

Matchracen is een nieuwe olympische discipline, waarin boot-tegen-boot wordt gevaren in een Elliot 6m.

In de zogenoemde Finn klasse moest Pieter Jan Postma gisteren terrein prijsgeven. Postma scoorde een vijfde en een negende plaats terwijl zijn concurrent Ainslie race zeven won en race acht als tweede eindigde. In het algemeen klassement staat de Nederlandse zeiler nu zeven punten achter op Ainslie en vijf punten achter Giles Scott.

Postma was strijdvaardig tegen de website van het watersportverbond. „Mijn start in de eerste race was goed maar niet perfect. Ik kwam niet als beste boven. Het niveau is zo hoog, iedereen is zo aan elkaar gewaagd. In de tweede wedstrijd had ik een prima start, maar de wind ging naar rechts, ik zat aan de linkerkant van de startlijn”, aldus Postma. „Maar het is ook wel genieten, het is prachtig zeilen hier en zeker op dit niveau. Een jaar geleden was ik nog 20ste op het WK. Ik heb heel veel progressie geboekt.”

In de 470 klasse bij de mannen doen de Nederlanders in Australië niet voorin mee. Steven LeFevre en Steven Krol vochten zich een beetje terug met een dertiende en een negende plaats en staan nu 23ste in het tussenklassement.

Met Team Coster ging het gisteren minder goed. Ze lieten een 21ste en een vijftiende plaats optekenen en staan twintigste. Kalle Coster reageerde aangeslagen tegenover het watersportverbond. „We varen in de middenmoot, we zijn veldvulling. Dat is niet goed genoeg voor ons. Doelstelling van top acht landen halen we zo niet. Dat is nog heel ver weg. We gaan best hard, maar we doen continu de verkeerde dingen. We werken alle drie knetterhard maar het gaat niet.”