Talibaan: we praten met Pakistan over vrede

De Pakistaanse moslimrebellenbeweging Talibaan praat met de regering van het land over vrede. Dat bevestigt de Talibaan tegenover persbureau AP. Pakistan ontkent.

Eerder vandaag zei de tweede man van de extremisten dat de gesprekken “de goede kant op gaan”. Hij zei ook: “Als de onderhandelingen slagen en we kunnen de vrede ondertekenen in Bajaur (het kleinste administratief district van de Pakistaanse stamgebieden, red.), dan kunnen de andere gebieden daar een voorbeeld aan nemen.” Volgens de Pakistaanse regering is er geen sprake van onderhandelingen.

De Talibaan van Pakistan voeren al jarenlang een strijd tegen de overheid in Islamabad, vooral in het berggebied in het noordwesten van het land.

In hun eigen strijd tegen de Talibaan voeren de VS regelmatig aanvallen met drones (onbemande gevechtsvliegtuigjes) uit in het gebied, tot grote onvrede van de Pakistaanse regering. Eind september verklaarde die regering de vrede met de Talibaan een kans te willen geven.

De vredesonderhandelingen zouden de relatie tussen Pakistan en de VS, dat miljardensteun richting het land stuurt, verder kunnen verslechteren. De VS zien de Talibaan als een terroristengroep. Eerdere onderhandelingen leidden niet tot een stabieler en vreedzamer land, maar gaven de Talibaan slechts tijd en ruimte om zich te consolideren en aanslagen voor te bereiden.

    • Peter Zantingh