Sportweekend: de messen worden geslepen voor El Clásico

Alles is geoorloofd tijdens de titanenstrijd in Spanje? Foto Reuters

Real Madrid en FC Barcelona staan vanavond weer tegenover elkaar. De Koninklijke tegen Barça: sinds de komst van coach José Mourinho bij de Madrilenen betekent dat ongezonde rivaliteit in het kwadraat.

Onder Mourinho escaleerde de rivaliteit

Vorig jaar stonden beide clubs liefst vijf keer tegenover elkaar. Voor de laatste thuiszege van Real moeten we echter terug naar 2007-2008, toen het 4-1 werd door onder meer goals van Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy. Een jaar later kwam mogelijk de pijnlijkste afstraffing ooit toen Barcelona de aartsrivaal in eigen huis met 2-6 vernederde:

http://youtu.be/fP9hrj5AJsc

Tijdens die laatste edities liep het regelmatig uit de klauwen en bereikte de rivaliteit met regelmaat het kookpunt. Helemaal schandalig werd het aan het begin van dit seizoen, tijdens de Supercup, nadat Mourinho de assistent-trainer van Barça in zijn oog prikte.

Augustus dit jaar, Marcelo pakt rood en dan gaat het mis:
http://youtu.be/UNajyNeem3w

Gelukkig zijn er ook mooie herinneringen, zoals de 0-3 in 2005 toen de Madrid-fans applaudiseerden voor de uitblinkende Ronaldinho. En er waren Nederlandse treffers van Clarence Seedorf (1997) en Patrick Kluivert (1998, ’03 en ’04). Helaas is de Hollandse inbreng tegenwoordig volledig verdwenen. Vanavond, 22.00 uur: Madrid vs. Barcelona!

Champions Trophy opnieuw naar Aussies, of toch Oranje?

De Nederlandse hockeymannen waren eens toonaangevend in de sport, maar de laatste jaren brokkelt de dominantie af. De Champions Trophy is al drie keer op rij een prooi voor Australië geweest en ook dit jaar staan zij weer in de finale. Oranje moest vanochtend tegen Spanje de laatste kans grijpen om een plek in de eindstrijd veroveren, nadat de eerste groepsfase nog succesvol werd afgerond.

Dat mislukte. Had Oranje eerder maar niet moeten verliezen van Australië:

http://nos.nl/video/320456-ct-2011-nederland--australie.html

De finale in Auckland is morgenvroeg Nederlandse tijd om 06.00 uur en live te zien op Sport1. De strijd om brons is om 03.00 uur.

Wat kunnen een gedesillusioneerd Ajax en aangeslagen AZ?

Wat een week voor de eens zo trotse landskampioen - weet u nog? Drie sterren! Cruijff en collega’s vechten elkaar de tent uit voor het gerecht en dan de ontluisterende uitschakeling in de Champions League. Zondagmiddag wacht een uitwedstrijd in het weinig inspirerende Mandemakers Stadion in Waalwijk.

Ook lijstaanvoeder AZ is even niet zo lekker bezig. De geroemde machine van Gert-Jan Verbeek kreeg vorig weekend keihard klop in Heerenveen. En woensdag, in de luwte dankzij Ajax, werden tegen Excelsior opnieuw twee punten verspeeld. Vanavond mag De Graafschap geen probleem zijn.

PSV ontvangt dan overigens NAC, dat voor het laatst in Eindhoven won toen Pierre van Hooijdonk nog buikslidings maakte. En FC Twente is gastheer van NEC. Maandagavond staat in Engeland trouwens Chelsea-Manchester City op het programma en in Italië AS Roma-Juventus.

En dan verder nog…

Het EK korte baan zwemmen in het zwemgekke Szczecin in Polen en de Europese kampioenschappen veldlopen in het Slowaakse Velejne, met onder meer de Nederlanders Khalid Choukoud and Adrienne Herzog. Er is deze week even geen schaatsen.

    • Jules Seegers