Schuren is leuk, maar er zijn grenzen

Schuren heet het: een jongen dansend achter een meisje, kruis tegen bil. Scholen maken zich er zorgen over. Tieners echter nauwelijks. „Dan moet je maar naar de kinderdisco gaan.”

Nederland, Doorwerth, 30-09-2011. Schoolfeest op het Dorenweerd College in Doorwerth met leerlingen uit klas 1,2 en 3. Foto Joost Hoving/Hollandse Hoogte
Nederland, Doorwerth, 30-09-2011. Schoolfeest op het Dorenweerd College in Doorwerth met leerlingen uit klas 1,2 en 3. Foto Joost Hoving/Hollandse Hoogte Joost Hoving/Hollandse Hoogte

Ze heeft het twee weken geleden voor het eerst gedaan. Noah (13) mocht eindelijk van haar ouders naar een tienerfeest in de Rotterdamse disco Eclipse. Daar, op de dansvloer, kwam een jongen achter haar staan. Met zijn kruis wreef hij tegen haar billen. Noah wreef terug. Ritmisch, op de maat van de muziek. „Best lekker.”

‘Schuren’ heet het. De seksueel getinte dans is in de jaren negentig komen overwaaien uit Amerika en nu zeer populair onder jongeren. Het gebeurt in vrijwel alle grote discotheken en op schoolfeesten, vooral in en rond de stad.

Niet iedereen is er gelukkig mee. In de tienerdisco Alcazar in Puttershoek klaagden meisjes onlangs dat zij seksueel betast werden. Ook zouden jongens condooms omdoen om tijdens de dans klaar te komen in hun broek. De discotheekeigenaar in Puttershoek heeft het schuren onmiddellijk verboden.

Ook scholen zijn bezorgd. De christelijke scholengemeenschap Calvijn, met zeven scholen in Rotterdam en Barendrecht, houdt ieder jaar een groot schoolfeest voor 4.000 leerlingen. „Daar zien wij dat het er steeds vrijpostiger aan toe gaat”, zegt schooldirecteur Martine Visser. „Jongens worden opdringeriger, sommige jonge meisjes gaan steeds verder. Een zorgwekkende ontwikkeling.” De school heeft er afspraken over gemaakt. Jongeren die te ver gaan op de dansvloer, worden ter plekke aangesproken door leerkrachten. Ook krijgen leerlingen in de aanloop naar een schoolfeest les over hoe je met elkaar omgaat op een dansfeest. En wat de regels daarvoor zijn. Visser: „Gezellig dansen mag, maar het schuren, zoals dat meestal gedaan wordt, hebben wij verboden. Als je dat oogluikend gaat toestaan, denken leerlingen: dit is kennelijk normaal.”

Noah is één van die leerlingen. Samen met haar vriendinnen Marilyn (14) en Isabel (12) hangt ze op een bankje voor haar middelbare school. De meisjes dragen strakke spijkerbroeken, Uggs en grote, ronde oorbellen. Ze hebben oogschaduw op. Ook Marilyn heeft onlangs voor het eerst geschuurd. „Spannend”, vond ze het. „Er komt ineens iemand achter je staan zonder dat je weet wie het is. Je draait je om en kijkt hoe hij eruit ziet. Bij mooie jongens dans ik mee. Lelijke jongens duw ik weg.”

Schuren is leuk, vinden de drie. Maar soms gaat het verder. ‘Boeke’ heet het dan. Of ‘daggeren’. Bij deze dansvorm gaat het wrijven met geslachtsdelen over in stoten, legt Noah uit. „Net alsof ze je in je kont nemen. Ik vloog door de lucht. Dat was niet lekker.”

„Ik kreeg een stijve in mijn kont”, zegt Marilyn.

„Ik ook!”, roept Isabel. „Het deed best wel pijn.”

„Boeke vinden wij niet leuk”, zegt Noah. „Maar ja, de jongens willen het graag.”

Veel tienermeisjes hebben moeite om grenzen te stellen op de dansvloer, zegt Yuri Ohlrichs van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS). „Vaak zie je dat meisjes een eind meegaan in het schuren, totdat er iets gebeurt waardoor ze niet meer willen. Dat durven ze niet duidelijk te zeggen. Ze denken: ik ben nu al zo ver gegaan dat ik niet zomaar kan stoppen.”

Wat ook niet meehelpt, is dat sommige jongens boos worden als een meisje niet verder wil schuren, zegt Ohlrichs. „Een afwijzing betekent gezichtsverlies ten opzichte van hun vrienden die langer met een meisje mogen schuren.”

Noah, Marilyn en Isabel hebben daar al ervaringen mee. „Een jongen die ik wegduwde, bleef gewoon doorgaan”, zegt Marilyn. „Toen ik daarna zei dat hij moest oprotten, wilde hij me slaan.”

„Marokkaanse jongens”, fluistert Noah terwijl ze om zich heen kijkt, „die kunnen het niet hebben als je ze afwijst. Dan ben je gelijk een ‘tata’, een kaaswijf.”

Isabel: „Tegen eentje zei ik: je doet me pijn. Zei hij: moet ik het nog harder doen?”

„Of ze nemen je in een sandwich”, zegt Marilyn. „Dan rijden er twee jongens van voor en achter tegen je aan. Doet ook pijn.”

Tienerfeestenorganisator FRIS vindt dat er „op zich niets mis is” met schuren. Maar, zegt woordvoerder Benno Niham, „het gebeurt regelmatig dat tieners proberen te daggeren. Dat is gewoon droogneuken. Daar is de jeugd te jong voor.”

En de jongens, wat denken die?

Joey (14) en Abdelilah (13) gaan iedere maand naar de disco Brothers in Bunnik. Ze hebben al tientallen malen geschuurd. Met wildvreemde meisjes. Hoe dat gaat? „Je ziet een meisje dansen en gaat achter haar staan”, vertelt Abdelilah droogjes. „Dan beweeg je tegen haar aan. Meestal vindt ze het wel leuk. En anders merk je dat vanzelf wel.” Joey heeft weleens een klap gekregen van een meisje dat niet wilde. „Dat snapte ik wel”, grinnikt hij. „Ze stond te praten met haar vriendinnen en ik dacht: die wil vast wel. Niet dus.”

Toch vinden beide jongens het „niet nodig” om eerst te praten voordat ze beginnen. Abdelilah: „Waarom komt een meisje naar de disco? Om te dansen, te schuren en te tongen. Wat doet ze daar anders?”

Seksuoloog Ohlrichs denkt dat tieners worden geïnspireerd door videoclips op televisie en internet. „Net als Elvis die vroeger op tv met zijn heupen draaide, zijn urban dansvideo’s waarbij vrouwen met hun billen schudden nu onderdeel geworden van de jongerencultuur.”

Meiden die uitdagend dansen zijn populair bij de jongens, en andersom zijn jongens populair als ze veel meisjes schuren, zegt Ohlrichs. „Jongens voelen zich door hun vrienden uitgedaagd hun mannelijkheid te bewijzen. Het schuren met een meisje lijkt daar een bewijs van.”

Volgens schooldirecteur Martine Visser hebben opvoeders de belangrijke taak met hun kinderen te praten over hun gedrag op de dansvloer. „Maar veel ouders van deze generatie jongeren hebben gêne om normen te stellen. Ze zijn bang ouderwets over te komen.”

Ook Noah praat er niet over met haar ouders. „Als ze dit zouden weten, mag ik nooit meer uitgaan.” Nu kan ze volgende maand in elk geval weer naar de tienerdisco. En ja, dan gaat ze ook weer schuren. „Iedereen wordt daar geschuurd”, zegt ze. „Als je dat niet wil, moet je maar naar de kinderdisco.”

    • Andreas Kouwenhoven