Schandaalkrant News of the World luisterde 800 mensen af

De allerlaatste editie van News of the World verscheen op 10 juli. Foto Reuters / Luke MacGregor

Journalisten van de Britse schandaalkrant News of the World luisterden de telefoons van ongeveer achthonderd mensen af. De krant werd in juli opgeheven vanwege het afluisterschandaal waarvan op dat moment de omvang nog niet bekend was.

De Britse politie maakte vandaag het aantal slachtoffers bekend van de praktijken van News of the World, meldt persbureau AP. Onderzoekers spraken met 2037 mensen, van wie 803 worden genoemd in de in beslag genomen documenten van privé-detective Glenn Mulcaire, aldus Scotland Yard. Mulcaire, die voor Rupert Murdochs News of the World werkte en zich in het centrum van het afluisterschandaal bevond, ging in 2007 de gevangenis in.

“We zijn ervan overtuigd dat we persoonlijk met alle mensen contact hebben gehad die zijn afgeluisterd of die waarschijnlijk zijn afgeluisterd”, zei Scotland Yard. Hoewel de politie nog veel mensen moet spreken die werden aangemerkt als mogelijk doelwit, zei Scotland Yard vandaag dat het onwaarschijnlijk is dat zij zijn afgeluisterd.

Al jaren werd News of the World ervan beschuldigd mensen te hebben afgeluisterd, onder wie bekendheden als Sienna Miller en Jude Law, en politici zoals voormalige vicepremier John Prescott en oud-premier Gordon Brown.

Op 7 juli trok Murdoch de stekker uit NOTW naar aanleiding van een afluisterschandaal waarbij onder andere een medewerker in 2002 de telefoon van het 13-jarige vermiste meisje Milly Dowler hackte. Het feit dat naast beroemde Britten ook normale Britten niet veilig waren voor afluisterpraktijken was de druppel en de grote maatschappelijke verontwaardiging die daardoor ontstond, zette Murdoch ertoe de krant stop te zetten.

Al in april werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Inmiddels zijn veel betrokkenen bij het schandaal opgestapt (o.a. Paul Stephenson, hoofd van de Londense politie) of gearresteerd (o.a. Andy Coulson, voormalig hoofdredacteur NOTW en voormalig woordvoerder van premier David Cameron). Ook werd een onderzoekscommissie ingesteld die de ethiek in de Britse media doorlicht.

    • Hans Klis