Russisch dag van protest begint met tienduizenden in Moskou

Demonstranten in het centrum van Moskou, op het Bolotnaja-plein.
Demonstranten in het centrum van Moskou, op het Bolotnaja-plein. Foto Reuters / Anton Golubev

Ruim tienduizend mensen hebben zich verzameld in het centrum van Moskou om zich te verzetten tegen de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag. De oproerpolitie is ook in groten getale aanwezig.

De protesten begonnen vanmorgen in het uiterste oosten van het land: uit Wladiwostok komen berichten dat er zo’n duizend demonstranten de straat op zijn gegaan. In het (relatief) nabijgelegen Khabarovsk, een stad met 580.000 inwoners, zijn ongeveer twintig arrestaties verricht. In totaal wordt over het hele land, tot nu toe in zeker vijftien steden, gedemonstreerd.

In Moskou is oproerpolitie in groten getale aanwezig in het centrum. Veel beroemdheden en prominente journalisten hebben toegezegd vandaag deel te nemen aan de betoging. Poetin en Medvedev benadrukten deze week beiden dat demonstreren mag, zolang het binnen de door de autoriteiten gestelde grenzen blijft en plaatsvindt op de door hun aangewezen locaties.

Tot nu toe verlopen de demonstraties rustig:

http://nos.nl/audio/321064-kysia-demonstratie-verloopt-tot-nu-toe-rustig.html

In totaal tienduizenden mensen zeiden vooraf vandaag de straat op te gaan om eerlijke verkiezingen te eisen. Bij de uitslag van de stembusgang van afgelopen weekend is op grote schaal gefraudeerd door Verenigd Rusland, de partij van Poetin. De partij verloor flink, maar blijft aan de macht. Ook willen de demonstranten dat degenen die bij betogingen van deze week opgepakt zijn, weer vrijgelaten worden.

En het zijn lang niet alleen activisten van de oppositie, schrijft NRC-correspondent Michel Krielaars vandaag:

“Nieuw is dat veel demonstranten geen aanhangers zijn van de liberale of radicale oppositie, maar gewone, vredelievende burgers, die zich bedrogen voelen door het stelen van hun stemmen en genoeg hebben van het steeds duurder wordende menu dat premier Vladimir Poetin opdient.”

De organisatie van een betoging van 30.000 mensen in Moskou gehoorzaamde toen de gemeente hen voor het protest van vandaag naar een eiland in de Moskou-rivier verwees. Een deel van de demonstranten is het daar echter niet mee eens en wilde alsnog het centraal gelegen Plein van de Revolutie opzoeken.

Michel Krielaars is er vandaag bij en heeft een Twitteraccount, net als mede-correspondenten in Rusland Kysia HeksterFloris Akkerman en Olaf Koens. Krielaars schreef vandaag ook deze weblogbijdrage over het demonsteren.

    • Peter Zantingh