Robert Mugabe denkt niet aan opstappen als president Zimbabwe

Caption: Zimbabwe's President and leader of ZANU-PF Robert Mugabe (C) delivers a speech at the party's 12th National People's Conference in Bulawayo, on December 10, 2011. Mugabe said Saturday that he has no intention of retiring, saying doing so would be an act of "cowardice." AFP PHOTO/ JEKESAI NJIKIZANA
Caption: Zimbabwe's President and leader of ZANU-PF Robert Mugabe (C) delivers a speech at the party's 12th National People's Conference in Bulawayo, on December 10, 2011. Mugabe said Saturday that he has no intention of retiring, saying doing so would be an act of "cowardice." AFP PHOTO/ JEKESAI NJIKIZANA De Zimbabwaanse president Robert Mugabe vandaag in Bulawayo. Foto AFP / Jekesai Njikizana

De 87-jarige president van Zimbabwe, Robert Mugabe, wees vandaag tijdens een partijcongres in Bulawayo oproepen tot zijn aftreden van de hand. Hij liet weten zijn presidentschap niet op te willen geven voordat de internationale gemeenschap de sancties tegen zijn land opheft.

Dat meldt persbureau Reuters. Mugabe sprak voor een publiek van zesduizend aanhangers. Hij noemde een mogelijk aftreden “een laffe daad”. Mugabe is sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht in het straatarme Zimbabwe.

Tijdens de vierdaagse conventie van regeringspartij ZANU-PF in Bulawayo werd de nominatie van Mugabe als presidentskandidaat in de opkomende verkiezingen bevestigd. De president liet weten dat deze ergens “begin volgend jaar” gehouden zullen worden.

Mugabe benadrukte tegenover zijn aanhangers dat de al dertig maanden oude coalitie met MDC-oppositieleider en premier Morgan Tsvangirai “gedood” moest worden en dat “het graf” voor dit “monster” gegraven moet worden.

Ondanks zijn nominatie als presidentskandidaat staat de positie van Mugabe onder druk, Het afgelopen jaar ging hij naar Singapore voor medische behandelingen. Volgens door WikiLeaks uitgelekte documenten zou hij aan prostaatkanker lijden.

    • Hans Klis