Premier en kabinet Peru dienen ontslag in - oud-legerleider Valdes getipt als opvolger

Caption: Andean women call for the release of two leaders of protests that have stalled Newmont Mining's $4.8 billion Conga gold mine project, outside the counterterrorism police station in Lima, December 6, 2011. Peru's counterterrorism police on Tuesday detained Wilfredo Saavedra, the leader of the Environment Defense Front of Cajamaraca, and Milton Sanchez, the head of a civic association, in a widening crackdown by President Ollanta Humala. The sign (C) reads: "No to Conga, no to mining, yes to water." REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: POLITICS ENVIRONMENT BUSINESS COMMODITIES)
Caption: Andean women call for the release of two leaders of protests that have stalled Newmont Mining's $4.8 billion Conga gold mine project, outside the counterterrorism police station in Lima, December 6, 2011. Peru's counterterrorism police on Tuesday detained Wilfredo Saavedra, the leader of the Environment Defense Front of Cajamaraca, and Milton Sanchez, the head of a civic association, in a widening crackdown by President Ollanta Humala. The sign (C) reads: "No to Conga, no to mining, yes to water." REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: POLITICS ENVIRONMENT BUSINESS COMMODITIES) Vrouwen van de inheemse bevolking van de Andes demonstreerden op 6 december tegen de arrestatie van activisten die het mijnproject van Newmont Mining in Peru vertragen. Foto Reuters / Enrique Castro-Mendivil

De Peruaanse premier Salomon Lerner diende vanavond zijn ontslag in samen met het voltallige kabinet.

Update: 22.38: In een officiële verklaring van de regering wordt het ontslag van premier Lerner en zijn kabinet bevestigd. Volgens persbureau Reuters volgt oud-legerleider en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Oscar Valdes, Lerner op.

Dat meldt persbureau AP op gezag van een bron binnen de regering. Lerner zou samen met zijn belangrijkste assistenten zijn opgestapt om nog onbekende redenen. Volgens de Peruaanse wet moet dan ook de rest van het zeventien koppige kabinet haar ontslag aanbieden.

President Ollanta Humala, die een reis naar Argentinië om de inauguratie van de nieuwe president Cristina Fernandez bij te wonen had afgezegd, kon nog geen commentaar geven. Ook Lerner en zijn kabinet gaven geen reacties aan de verzamelde pers na het spoedberaad waar het ontslag zou zijn besproken.

Lerner leidde de campagne van Humala die in juni werd verkozen. Recentelijk was de premier in opspraak gekomen door gefaalde pogingen om onderhandelingen met demonstranten - inheemse inwoners van de Andes - over een goudwinningsproject ter waarde van 4,8 miljard dollar tot een goed einde te brengen.

De exploitatie van een goudmijn door het Amerikaanse bedrijf Newmont Mining Corp. zou mogelijk Peru openstellen voor nieuwe investeringen in de goudsector.
Bij de deal met Newmont Mining Corp. Peru krijgt 61 procent van alle opbrengsten uit de goudexport. Een financiële meevaller die Lerner en Humala willen gebruiken om de sociale zekerheid mee te financieren.

    • Hans Klis