'Politiek schuldig aan dood rokers'

Iedere roker die sterft aan zijn verslaving „is niet alleen de verantwoordelijkheid van de tabaksindustrie die maar doorgaat met het promoten van zijn dodende product, maar ook van iedere Nederlandse politicus die ervoor koos om de andere kant op te kijken en het liet gebeuren.”

Het zijn verwijtende slotwoorden in een scherpe brief, gericht tegen het rookbeleid van de Nederlandse regering die gisteren online stond in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De brief heeft 15 ondertekenaars, behalve vele internationale anti-tabaks- en volksgezondheidsorganisaties, ook de Nederlandse Hartstichting, het Astmafonds en KWF Kankerbestrijding.

De schrijvers verwijten de Nederlands regering dat vrijwel alle tabakscontrolemaatregelen worden gestopt. De wet die een rookvrije omgeving moet garanderen is afgezwakt; mensen die het niet voor elkaar krijgen om zelf te stoppen met roken krijgen vanaf 1 januari in 2012 geen professionele hulp meer via hun verzekering vergoed; en de regering wil STIVORO sluiten, het „over de hele wereld vermaarde” expertisecentrum voor tabakspreventie. Een van de ondertekenaars is trouwens onderzoeker bij STIVORO.

In een eerder deze week verschenen artikel, een Amerikaanse analyse van het Nederlandse falen om cafés rookvrij te maken, krijgt de Nederlandse overheid er ook van langs. De publiekscampagne tegen roken in openbare gelegenheden was te slap en niet gericht op de schade die mederokers ondervinden. En de overheid was te traag met het handhaven van de wet toen het mis ging in de kleine kroegen. Steun van de tabaksindustrie aan de kleine-cafélobby heeft eraan bijgedragen dat het antirookbeleid in de horeca in Nederland is mislukt. Dat analyseren onderzoekers van het Center for Tobacco Control Research and Education van de University of California in San Francisco in het European Journal of Public Health. Ze schrijven dat Nederland nu het land dreigt te worden dat door de tabaskindustrie ten voorbeeld wordt gesteld aan de rest van de wereld. Spanje vervulde die rol eerder, tot de overheid daar een algeheel rookverbod in de horeca instelde. Wim Köhler

    • Wim Köhler