Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

CDA-voorzitter heeft kritiek op eigen kabinet - plannen voor mogelijke val

De CDA-partijtop houdt rekening met een vroegtijdige val van het kabinet. Het partijbestuur heeft recentelijk vastgesteld hoe het CDA moet omgaan met een mogelijke kabinetscrisis. Dat zegt partijvoorzitter Ruth Peetoom in een interview in NRC Weekend.

CDA-voorzitter Ruth Peetoom heeft kritiek op het bezuinigingsbeleid van het eigen kabinet. Peetoom zegt in een interview in NRC Weekend vandaag dat de coalitie “voorbij gaat aan allerlei hervormingen die wel nodig zijn”. Volgens haar moeten fundamentele kwesties als de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en de woningmarkt aangepakt worden.

Door de economische crisis lijken extra bezuinigingen onvermijdelijk. Dat zet druk op de regeringscoalitie. Het CDA-partijbestuur heeft een scenario vastgesteld voor de reactie van de partij op een mogelijk snelle kabinetscrisis. Peetoom heeft twee weken geleden met het partijbestuur besproken hoe in die situatie snel een nieuwe partijleider aangewezen kan worden. “Als het kabinet valt, is daar een scenario voor”, zegt Peetoom. “Op het moment dat dit zich voordoet, dan staan we er. Be there.”

Hoe dat scenario voor de partij die nu negentien maanden leiderloos is eruit ziet, wil ze niet zeggen.
Peetoom vindt verder dat haar eigen partij minder “gedomineerd” moet worden door financieel-economische thema’s. “Natuurlijk moet je de financiën goed op orde hebben. Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost is belangrijk, wel de waarde die het heeft. Daarop moeten wij ons gaan profileren.”

Het is de eerste keer dat de nieuwe CDA-partijvoorzitter zich zo duidelijk politiek uitspreekt. Dat is gewoonlijk voorbehouden aan vicepremier Maxime Verhagen en de fractievoorzitter, Sybrand van Haersma Buma. Het drietal heeft nu afgesproken dat de communicatie “helderder” kan. “Dat zijn we dus nu aan het doen.”

Lees het uitgebreide interview met Peetoom op pagina 24 en 25 van NRC Handelsblad (digitale editie).