Pantserschip De Buffel gratis af te halen bij museum

Het Maritiem Museum Rotterdam wil het historische schip De Buffel afstoten. Museum Rotterdam wil zijn vestiging in Delfshaven, De Dubbelde Palmboom, in 2013 sluiten. Beide voornemens zijn een gevolg van de bezuiniging die de gemeente heeft opgelegd. De gemeenteraad moet zich nog over de voorstellen uitspreken, besluiten zijn pas volgend jaar te verwachten.

De Buffel is een Nederlands pantserschip gebouwd door de scheepswerf Napier in Glasgow. Het bijna 63 meter lange schip werd in 1868 in dienst genomen. Na 1896 werd het gebruikt als logementschip. Eén jaar na de uit dienst name, in 1973, werd het verkocht aan Rotterdam. Het is sinds 1979 in gebruik als museum en werd drie jaar geleden voor 1 miljoen gerestaureerd.

Algemeen directeur Frits Loomeijer van het Maritiem Museum verwacht geen problemen met de museale richtlijnen voor het afstoten van de collectie omdat hij De Buffel niet wil verkopen om de opbrengst, zoals eerder dit jaar gebeurde met werk van Marlene Dumas door museumgoudA. Wel wil Loomeijer af van de exploitatie: 350.000 euro per jaar. Loomeijer: „Als het Scheepvaartmuseum in Amsterdam het wil hebben, is dat wat mij betreft ok.”

Andere maatregelen die het Maritiem Museum wil nemen, zijn een stop op de uitbreiding van de collectie in de periode 2013 tot 2016 en het minder snel laten rouleren van exposities. Verder wil het Maritiem Museum de publiekstaken overnemen van het aangrenzende Havenmuseum (zoals educatie en marketing) om zich zo meer te richten op de stad: dit is ook een eis van de gemeente.

Een fusie met het nabijgelegen Museum Rotterdam, zoals wethouder Laan (cultuur, VVD) opperde, ziet het Maritiem Museum niet zitten. Het wordt hierin gesteund door een deze week verschenen rapport van externe onderzoekers.

Ook Museum Rotterdam wil zelfstandig verder. Wel wil het museum op een andere plek en in een andere opzet doorgaan, waarbij onder meer het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam zou worden betrokken. Net als het Maritiem Museum heeft Museum Rotterdam plannen voor bezuinigingen van ongeveer 12 procent. Het sluiten van De Dubbelde Palmboom betekent jaarlijks 500.000 euro minder kosten. Op de hele kunstsector in Rotterdam moet zo’n 20 procent worden bezuinigd.

    • Birgit Donker