Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Overgangsregering Jemen beëdigd

Interim-premier Mohammed Basindwa eind november. Zijn overgangsregering is vandaag beëdigd in Jemen.
Interim-premier Mohammed Basindwa eind november. Zijn overgangsregering is vandaag beëdigd in Jemen. Foto AFP / Mohammed Huwais

In de Jemenitische hoofdstad Sana’a is vanochtend de ‘regering van nationale eenheid’ beëdigd. Voormalig oppositieleider Mohammed Basindwa staat als interim-premier aan het hoofd van de overgangsregering die na de maandenlange crisis in het land stabiliteit moet brengen.

Vicepresident Abed Rabbo Mansour Hadi beëdigde de 34 leden van het kabinet dat het bewind van Ali Abdullah Saleh opvolgt. Na verschillende valse beloftes tekende de Jemenitische president vorige maand een deal waarmee hij na 33 jaar de macht overdroeg aan de vicepresident. Dat akkoord pleitte hem vrij van strafvervolging voor de misdaden die zijn regime gedurende zijn regeerperiode heeft begaan.

Zoals eerder al gesteld werd, is de politieke crisis in het land daarmee nog niet voorbij. Vandaag werd bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van Saleh een soldaat gedood.

De regering van Basindwa moet het land leiden tot presidentsverkiezingen een nieuwe leider hebben opgeleverd. Die verkiezingen zijn op 21 februari 2012.