Ongerust

Gezondheidspsycholoog Jozien Bensing van het Nederlands Instituut voor Onderzoek in de Gezondheidszorg Nivel weet uitstekend duidelijk te maken wat ik al jaren meemaak en ervaar. In grote gezondheidscentra is de invloed van de doktersassistentes naar mijn mening echter nog veel groter dan zij schetst. Er zijn veel parttime werkende huisartsen, die maar enkele dagen per week aanwezig zijn. Er is een groot verloop. Ik ben onlangs aan mijn zesde huisarts in 35 jaar begonnen. Als je eigen huisarts vrij is, moet je als het urgent is naar een andere dokter. Dat wil niemand graag, de andere dokter niet en de patiënt niet. De doktersassistente (ook dikwijls een andere) zit daar als een spin in het web tussen en speelt zelf voor doktertje. Het kan goed mis gaan, zoals in mijn geval met dramatische afloop.

Mijn vrouw heeft de hele nacht gehoest en heeft koorts. Onze eigen huisarts werkt die dag niet. Daar had zij het liefst naar toe gewild. In de loop van de dag vind ik dat het niet zo geweldig gaat met mijn vrouw.

In het begin van de middag bel ik naar het gezondheidscentrum bij mij in de buurt. Ik wil dat een dokter even naar haar kijkt.

“Ik denk dat mijn vrouw longontsteking heeft” geef ik als antwoord op de vraag van de doktersassistente wat er aan de hand is. “Hoe kunt u dat weten?”, antwoordt zij vrij agressief. Ik voel mij meteen een kleine jongen en laat mij uiteindelijk afschepen met paracetamol tegen de koorts en de raad meteen terug te bellen als zij “achter haar adem aanloopt”.

“U had moeten zeggen dat u ongerust was, dat u zich zorgen maakte, dan had uw vrouw gisteren in de namiddag nog op consult bij mij terecht gekund”, zei de waarnemend huisarts de volgende dag tegen mij. Mijn vrouw lag intussen, na langdurig gereanimeerd te zijn, in coma op de intensive care. Zij is niet meer bij kennis geweest. Een dubbele longontsteking is haar fataal geworden.

Nu een half jaar later voel ik mij nog iedere dag schuldig aan haar dood. Ik had moeten zeggen dat ik ongerust was! Dat was mij echter niet gevraagd. Natuurlijk was ik ongerust anders had ik niet gebeld.

Jac Houwen

Eindhoven

    • Jac Houwen