Moderne dekentjes van hondenwol

None

Een oud volk in Noordwest-Amerika, de Coast Salish, maakte vroeger dekentjes van hondenwol. Schreef Dr. Zeepaard vorige week. Zulke dekentjes worden nu niet meer gemaakt, schreef hij verder. Maar ho, zie je de newfoundlander hierboven? Hij is van Frank de Gruijl en heet Bommel. Naast hem ligt zijn ‘wekelijkse bosje uitgekamd haar’, en zie je het kleedje daarachter? Dat heeft Franks tante Rie van dat hondenhaar gesponnen en geweven. ‘De schering is schapenwol en de inslag is Bommels wol’, schrijft Frank. Op Long Island in de Verenigde Staten, waar zijn tante Rie woont, is zoiets niet ongewoon.

Ook Edwin Mathlener schreef, over Finse spitsen (zijn zus Sylvia heeft er drie). Ze zijn familie van de spitsen van dat Coast Salishvolk en worden door de Sami in Finland als jachthond gehouden. Van de spitsenwol maken de Sami vesten. Niet per se omdat schapenwol duur is. Ook omdat de mooi gekleurde spitsenwol waterafstotend is. Fijn, in het hoge noorden. Je moet die kleren wel met hondenshampoo wassen, schrijft Edwin, anders stoten ze niet langer water af.