Aanslag op hoofd leger Libië mislukt, gevechten rond vliegveld Tripoli

Gewapende mannen probeerden vandaag in Tripoli Khalifa Hifter, het hoofd van het Libische leger, te vermoorden. Daarnaast vielen gewapende mannen een van de grootste militaire bases aan in Tripoli, meldt persbureau AP.

De aanvallers zouden deel uitmaken van strijders die zich na de val van Moammar Gaddafi afsplitsen van de Libische Nationale Raad. De aanvallen zouden opnieuw een teken kunnen zijn van de verdeeldheid binnen het nieuwe Libië. Veel voormalige strijders hebben hun wapens nog niet ingeleverd, waardoor er angst bestaat op nieuw geweld.

Militie die Saif al-Islam arresteerde is mogelijk betrokken bij aanslag

Militaire functionarissen vermoeden dat een militie uit de westelijke stad Zintan achter het geweld van vandaag zit. Dit zou de militie zijn die in november de zoon van Gaddafi, Saif-al Islam, arresteerde. Deze gewapende mannen gaven eerder aan dat als de samenstelling van de nieuwe Libische interim-regering, die 22 november werd gepresenteerd, hen niet beviel zij deze zouden afzetten. De Libische Nationale Raad benoemde daarop een vertegenwoordiger van de militie, Osama Al-Juwali, als nieuwe minister van Defensie.

Het geweld begon vanochtend met de aanval op Hifter toen deze met een konvooi van zijn huis naar het militaire hoofdkwartier in Tripoli werd vervoerd. Gewapende mannen bij een checkpoint probeerden de wagens te laten stoppen, waarna het konvooi langs de mannen reed en over een brug probeerde te ontsnappen. Daar openden twee strijders het vuur op de wagen van Hifter. Niemand raakte daarbij gewond, de twee aanvallers konden gearresteerd worden.

Voorganger Hifter door eigen troepen vermoord

Hifter is de opvolger van Abdel-Fattah Younes. Die laatste werd in juli vermoord door medestanders binnen de opstandelingenbeweging. Younes was onder Gaddafi minister van Buitenlandse Zaken maar liep aan het begin van de opstand tegen de Libische leider over naar de rebellen.

Bij een snelweg naar het vliegveld bij Tripoli openden gewapende mannen het vuur op soldaten bij de militaire basis van Katiba Hamza. Hier wordt het nieuwe Libische leger getraind. Het vuurgevecht duurde tot na zonsondergang, maar er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

    • Hans Klis