Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Minder bussen en trams in Rotterdam en Den Haag

Het aanbod van het openbaar vervoer in Rotterdam en Den Haag gaat volgende week in de nieuwe dienstregeling fors omlaag. Lijnen worden geschrapt, bussen en trams gaan minder vaak rijden.

Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen op het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De steden moeten dat terugverdienen door hun stadsvervoer openbaar aan te besteden. Op 14 januari moeten de biedingen op het Rotterdamse busvervoer binnen zijn, op 2 februari in Den Haag. Later volgen nog bus, tram en metro in Amsterdam. In de rest van Nederland is het ov de afgelopen jaren al openbaar aanbesteed.

De bezuinigingen op de nieuwe dienstregeling lopen vooruit op die verplichte openbare aanbesteding. In Rotterdam zijn tien buslijnen geschrapt, medewerkers zijn ontslagen en het aantal verkooppunten is verminderd. Dat leverde 30 miljoen op. De komende jaren moet nog eens 20 miljoen worden bezuinigd op bijvoorbeeld metro en tram, sociale veiligheid en onderhoud. In Den Haag neemt het aanbod in het ov met 15 procent af. Dat levert zo’n 7 miljoen op. De komende jaren wordt nog eens 38 miljoen bezuinigd. Hoe is nog onduidelijk.

Vandaag in NRC Weekend: De laatste slag om het busvervoer. Abonnees vinden hier de digitale editie.